Трявна лого

В дърворезбата няма непоправима грешка, всеки дефект може да се превърне в ефект

07-11-2022

 

Десетки майстори от различни краища на страната взеха участие в Първата национална среща на дърворезбари от България, която започна в музей „Етър“ на 5 ноември. Целта на инициативата е занаятчиите да се опознаят и да решат да регистрират ли сдружение, което да ги представлява пред други организации, пред националните и местни власти.

 

В голямата група дърворезбари от цялата страна, която се разхожда по етърската чаршия, няма как да не направи впечатление едно момче. 19-годишният Божидар Аспарухов очевидно радва всички, тъй като е представител на най-новото поколение в занаята. С младежа може да се разговаря дълго и задълбочено. В дърворезбата и в работата с естествена кожа открива начин да изрази талантите, с които е надарен. Божидар е от Плевен и учи в Национална гимназия по изкуствата „Тревненска школа“. Открива любовта си към дърворезбата, благодарение на заниманията си с карвинг върху плодове. Тогава е в шести клас. Майка му се свързва с местен майстор, който започва обучението му. Дори не взема пари, но успява да предаде на младежа голяма част от своите умения. След това Божидар е силно насърчен от свой учител, както и от срещите си с преподаватели в тревненското училище, където по-късно е приет за обучение. Божидар Аспарухов има познания за работа с компютър, но категорично предпочита да направи сам скиците си и да работи изделията на ръка. Ажур и флорални мотиви са любимите му, успява да ги разчупи и да постигне дълбочина в работата си. Божидар обича това, което създава. Толкова много от себе си влага в своите произведения, че често му е трудно да се раздели с тях, дори да е убеден, че новият притежател оценява творбата. Удовлетворението на Божидар Аспарухов не идва от работата със съвременни техники.

 

„Обичам да ударя с чука, да видя стружката, да хвана молива, да си представя какво искам да направя. Мислено представиш ли си нещо, ти вече го изпълняваш. В дърворезбата няма непоправима грешка, всеки дефект може да се превърне в ефект.“

 

Източник: Култура OnAir