Трявна лого

Атракции, които Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство предлага на своите посетители

Славейкова къща - "Любовната ракла"

„Во стаичката пръска аромат,
Оставена от тебе китка цвете...”

Красиви слова можеш и ти да запишеш в послание до милия на сърцето ти човек и да го оставиш в „Любовната ракла” в Славейковата къща. Нещо, което ще ти прошепне сърцето, и с което до година време можеш да изненадаш любимия си.

Ела в „Славейкова къща” и екскурзовода там ще ти покаже какво е нужно да сториш. Само знай, че трябва да си навършил пълнолетие.

Даскалова къща - "Слънчев пъзел" и рисуване върху бръшлян

Решиш ли да се обзаложиш кое от двете слънца в „Даскаловата къща” е по–хубаво, то трябва да си бърз и сръчен, защото това се изисква, за да грейнат изпод ръцете ти резбованите тавани на калфата и майстора, след като наредиш Слънчевият пъзел. От всеки един ще грейнат юлското или майското слънце. Можеш да се съревноваваш с приятели по отбори или просто да седнеш и спокойно да съединиш лъчите на слънцата. Когато наредиш пъзела, вземи четки, боички и бръшлянови листа и се потопи в традицията, запазена от времето на старите майстори зографи. Някога, в съревнование с габровци, те изписали бръшляновия лист и го закитили в косите на съпругите си, за да са по-красиви от габровки. Тъй тревненци още веднъж показали усет за красота и изящество.

Къща-музей "Ангел Кънчев"

Ако толкова много ти е харесало реденето на пъзели в „Даскаловата къща”, можеш да продължиш с това си любимо занимание и в родния дом на Ангел Кънчев, но... уверявам те доста усилия се изискват и е много трудно да се нареди образа на революционера. Желая ти търпение и упоритост.

Славейковото школо "Седмица на Рада Госпожина"(21-28 май)

Една „учителка” от миналото ще ти разкаже за времето на дядо Петко Славейков, ще те научи да пишеш с пръстче върху пясък, ще ти покаже страшната „фалага”, ще те научи да четеш по взаимоучителните таблици или пък от Буквара на д-р П. Берон. Ако си послушен, би могъл и ”кавалерия” да получиш, но ако не си.... черната табелка за назидание те очаква. След края на испитанието ще разбереш защо „Просвещението е потребно на всякой народ” или пък за кое най-много „зафаля” дядо Петко на тревненци.

Атракцията се предлага след предварителна заявка на посочените по-долу телефони за контакт и информация.


Райкова къща

Сред уюта на стария български дом, след дъха на здравец и аромат на дърво, аз ти предлагам да изтъчеш на малкото станче своя чергица или пък, влагайки въображение, да апликираш традиционна женска или мъжка носия.


Музей за азиатско и африканско изкуство

Тук вече ти е необходимо да отделиш време само за себе си. Отпусни се в „Къта за релаксация”, освободи се от напрежението на фона на тихата и приятна музика и се отдай на пълна почивка, забравяйки за света около теб.Специализираният музей в гр. Трявна предлага още:

Демонстрация по дърворезба
Като вземеш длетото и имаш добър учител - резбар, със сигурност ще успееш да резбоваш лъжица, талерка или пък дори цяла кутия. Важното е да имаш желание да твориш и да се научиш да резбоваш. Е, в зависимост от времето, с което разполагаш.
Сключване на граждански брак
Да кажеш заветното „Да” в нашите стари къщи – под майското или юлското слънце, или под звуците на стари градски песни и наредби е нещо много вълнуващо и ще остави у теб истинска наслада от уловения миг. Ще се почувстваш специален, защото духа на стария български дом ще те връща непрекъснато към корените ти.
Вечерно посещение на Даскалова и Райкова къща
Можеш да дойдеш на гости у дома и вечерта, ама трябва предварително да се обадиш, за да подготвим кръшните хора, погачата и ракията в Даскалова къща, а в Райкова старите градски песни и ликьора от вишни.

Някои от атракциите и анимационните продукти се реализират след предварителна заявка на тел:
Славейковото школо - 0677 625 17; 0899 705 045
Даскалова къща - 0677 621 66.
За повече информация можете да посетите сайта на музея:
www.tryavna-museum.eu/