Трявна лого

"Космическа краставична въртележка"

27-09-2022

проект на Даниел Божков и Музея на хумора и сатирата

четвъртък, 29 септември 2022

18:00, Парк на хумора ( до Дон Кихот и Санчо Панса)

Краставичарски пункт-кафе за обмяна на ноу-хау

 

Може би много габровци и гости на града се питаха през лятото, защо до скулптурите на Дон Кихот и Санчо Панса се отглеждат краставици. Тази мини-градина е част от проекта на художника Даниел Божков "Космическа краставична въртележка" в рамките на кураторската изложба "Тренинг за чувствителност" от 25. Габровско биенале.

 

През пролетта на 2021 милиардерът инвеститор и космически изследовател Илон Мъск използва работата на Божков "Дарт Вейдър се опитва да изчисти Черно Море с Брита филтър" (2000), за да публикува туит, как меметата се пречистват, когато преминават през неговия туитър фийд. Това поражда идеята за "Космическа краставична въртележка" - предложение за отглеждане на краставици на Марс под формата на шепнеща опера в пет действия, либретото на която проследява вегетационния процес на краставиците в няколко експериментални градини. В тази работа,  допитването до две различни ясновидки и развитието на растенията, играят ролята на своеобразно предизвикателство към американския магнат, поставяйки под въпрос потенциалния успех или неуспех на мисията "SpaceX" до Марс.

 

На 29 септември от 18:00 часа трио "Модерато" в състав Елена Вълкова - виолончело, Ивелин Вълков - цигулка и Христофор Михайлов - цигулка, ще свири на четири краставични растения от сортовете Гергана, Тести кинг, Корнишон Регина и Слайс кинг, пред градината до Музея.

 

В програмата:

Йозеф Хайдн

"Дивертименто" №2 опус 100

Волфганг Амадеус Моцарт

"Малка нощна музика"

Франц Шуберт

"Музикален момент"

Антонин Дворжак

"Хумореска"

Скот Джоплин

"Парагон раг"

 

Събитието е част от съпътстващата програма на 25. Габровско биенале в рамките на кураторската изложба "Тренинг за чувствителност".