Трявна лого

Разкази за маса

25-05-2022

 

Представяне на новата книга на Стоян Николов-Торлака

22 май, 11:00 часа

Зала на жирафите

Вход свободен

 

Пътува ли ви се до вълшебно място, където българският дух е жив и непроменен, такъв, какъвто може да бъде открит в старите книги? Ако отколешните времена ви липсват или ви изпълват с любопитство, билетът за тях се крие в света на Диви дол. Макар и измислено място, то е и всяко село и малко градче по българските земи, за което се сетите. Там времето тече бавно и еднообразно, а всеки ден се случва нещо, за което се говори с месеци.

Нелепи, невъзпитани и неподредени. Безмилостно смешни и баснословно шантави. Такива са “Разкази за маса” - новата книга на Стоян Николов-Торлака. За онези от вас, които се сблъскват с името му за пръв път, ще кажем, че дебютира като автор през 2014-та със „Северозападен романь“. Дотогава нищо подобно не е излизало от печат на българския пазар: книга, изцяло написана на диалект - от диалозите до авторовия текст. По образование историк, Стоян Николов се чувства в свои води, разказвайки за миналото. Торлака сам издава литературата си. „Попов мост“ е неговото издателство, което се грижи за това книгите му да видят бял свят.

 

Музеят на хумора и сатирата с огромна радост ви съобщава, че ще може да се докоснете както до автора, така и до новото му произведение и при нас! Събитието ще се състои на 22 май от 11:00 часа в Залата на жирафите.

--

Кой е Стоян Николов-Торлака?

Стоян Николов-Торлака дебютира през 2014-а със „Северозападен романь“. Дотогава нещо подобно не беше излизало от печат: книга, изцяло написана на диалект – от диалозите до авторовия текст. За изненада на всички, щурото четиво, от тези които не можеш да четеш, без да се смееш с глас, бързо се нареди сред най-търсените книги на българския пазар. В последствие романът се превърна в поредица. „Автономията????“ (2015), „Май ше ни бъде…“ (2016), „Херакъл от Диви дол“ (2019) и „Разкази за маса“ (2021) разкриха нови истории, сюжети и герои от Диви дол – мистичното село, в което всеки читател открива по нещо от себе си.

По образование историк, Стоян Николов се чувства в свои води и разказвайки за миналото. Историческият роман „Иваил цар“ (книга първа, 2017 и книга втора, 2018) представят живота на дръзновения и харизматичен владетел въз основа на всички сведения, които са достигнали до нас от неговите съвременници. И ни представят Ивайло така, както го вижда писателят - бурен, противоречив, вълнуващ, обагрен с много битки, вдъхновяващ.

През 2020 г. авторът издаде две книги. Романът „Хазарт“ е за зависимостите и за това как те могат да променят посоката на човешкия живот, а сборникът „101 текста на Торлака за Биволъ“ събира публицистични текстове на автора от неговата коментарна рубрика в сайта „Биволъ“.

Издателство „Попов мост“

Стоян Николов-Торлака сам  издава литературата си. „Попов мост“ е неговото издателство, което се грижи за това книгите му да видят бял свят и въпреки всички трудности, произхождащи от това сам да бъдеш отговорен за всичко, се справя с това учудващо добре. И по тиражи изпреварва доста от имената, предлагани от водещите издатели.