Трявна лого

Екопътеки от ж. п. спирка Бъзовец

Екопътека 1: от ж. п. спирка Бъзовец през върховете Малък и Голям Чукар до връх Бъзовец и Стената

На отиване се върви по живописен стар коларски път, заобикалящ върховете Малък и Голям чукар, до връх Бъзовец на север. Оттам на запад се стига до Стената - истински природен феномен, от който се открива цялата красота на Тревненска Стара планина и Предбалкана. На връх Бъзовец е изграден голям заслон с камина, а на върховете Малък и Голям чукар са разположени пейки с масичка и малък заслон за отдих.

Връщането е през самите върхове, по облагородена пътека в гората.

ЗЕЛЕНА маркировка

Продължителност: 30 мин.


Екопътека 2: ж. п. спирка Бъзовец през параклис "Св. София, Вяра, Надежда и Любов", параклис "Св. Иван Рилски", "Царския кладенец", ж. п. гара Кръстец.

От спирката по стръмната пътека се стига до параклис "Св. София, Вяра, Надежда и Любов". Около него също е изграден голям заслон с камина и детска площадка.

През вековна букова гора се стига до параклис "Св. Иван Рилски" и връх Кръстец, заслона "Царския кладенец". На всички места с панорамни гледки са изградени пейки с масичка за отдих.

ЗЕЛЕНА маркировка

Продължителност: 1.30 мин.


Забележка: при използване на автомобил изходен пункт може да бъде разклона на пътя с. Кръстец - х. Българка, ако се следва пътя гр. Плачковци - с. Кръстец. След паркиране се поема по горския път успореден на пътя за с. Кръстец и отклоняващ се в ляво от него.