Трявна лого

Представяне на книгата „Излекувай се със смях!“ на проф. Димитър Димитров ( 1952 - 2020)

15-06-2021

17 юни, четвъртък, 18:00 ч.,
Зала 5
вход свободен

 

На 17-ти юни от 18:00 часа Музеят на хумора и сатирата ви кани на габровската премиера на стихосбирката „Излекувай се със смях!“ на проф. Димитър Димитров (1952 - 2020). Книгата ще представи главният редактор на хумористичния седмичник „Стършел“ – Михаил Вешим, автор на предговора към изданието.

 

„Излекувай се със смях“ е издание на Академично издателство „Талант“ на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите, чийто основател е проф. Димитров. В нея са събрани над 100 стихотворения, епиграми и пародии, групирани тематично в три раздела: „Страсти човешки“, „Политически калейдоскоп“ и „Пародии и закачки“. Автор на корицата и карикатурите е Марина Горелова. Част от стиховете по злободневни проблеми са публикувани и на страниците на вестник „Стършел“, чийто дългогодишен сътрудник е Дим К. Дим.

 

В предговора към изданието Михаил Вешим споделя:

"Виждал съм хора с многобройни научни титли пред името, но без чувство за хумор. Те се боят и от най-леката шега, от незлобливия виц, не допускат около себе си ирония или самоирония… Не за друго, а за да не ги помислят за лекомислени, за повърхностни, за незадълбочени. Чувството за хумор смятат за недостатък, а смеха – за празна работа. Дим К. Дим бе обратният случай. На своите титли и звания той гледаше самоиронично, шегуваше се с тях и със себе си. А към хумора се отнасяше сериозно – не като към хоби, а като към важно и отговорно занимание."

 

Книгата „Излекувай се със смях!”, с карикатурите на художничката Марина Горелова, е събрала най-доброто от хумористичното и сатиричното творчеството на автора Дим К. Дим. Творби, които няма да излетят като дим от комин, а ще оставят следа - спомен за един ведър човек, разностранен талант. За който спокойно може да се казва: „Смешна му памет!“."

 

Специален гост ще е докторантът по финанси и банково дело при Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите – Весела Ангелова, която ще отправи приветствие от името на ръководството на университета.

 

В рамките на представянето гостите ще имат възможността да разгледат изложба с 25 карикатури от изданието на Марина Горелова.

 

---