Трявна лого

Златко Паунов – уникална личност с висока ерудиция и изключителен дух

19-03-2021

 

 

Честит рожден ден на скулптора Златко Паунов – уникална личност с висока ерудиция и изключителен дух! Скромен, тих, сдържан, не обичащ да говори нито за себе си, нито за творчеството си, което до 1993 е известно повече в Европа и Америка отколкото в България.

 

Колекцията на Златко Паунов, която бе дарена през 1993 г., е експонирана през 2004 година в реставрираната сграда на старата баня в град Трявна и така се постави началото на Музея за азиатско и африканско изкуство, който е единствен по рода си на Балканския полуостров и един от 23-те уникални музейни обекта в България.

 

Благодарим Ви г-н Паунов! Бъдете здрав и все така позитивен и вдъхновен!

 

Животът на Златко Паунов е низ от приключения в света на познанието и експеримента. Роден е на 19 март 1938 г. в София. Майка му Гена е от Тревненския балкан, колиби Милевци, а баща му, Иван - от Родопите. Учи в София, но летата прекарва при бабите и дядовците си – в планинските села близо до природата. Изучава бита, традициите, корените и културата както на балканджиите, така и на родопчаните.

 

Златко Паунов завършва Националната Художествена Академия в София, специалност „скулптура”, но още в ранните години на своята кариера той имигрира в Италия, а по-късно и във Франция.

 

Там създава своите скулптури във Флоренция, Рим, Венеция и Милано.

На по-късен етап се премества в Ню Йорк, САЩ. Млад и амбициозен, изучавайки различни култури, експериментирайки със своето изкуство, работейки на две, а понякога и на три места едновременно той успява да отвори свое, собствено ателие в Манхатън. Популярността му в артистичния свят на Ню Йорк води в ателието му знаменитости като Миг Джагър, Роберт де Ниро и много други.

 

Започва работа като реставратор в Тибетския музей в Ню Йорк. Спецификата на неговата работата в музея засилва интереса му към източната култура и изкуство.

 

След финансовото му стабилизиране започва и реализиране на мечтите си. Купува малка, стара църква в Статън Айлънд, реставрира я и основава собствено художествено училище. Учениците му са в различен възрастови диапазон, от деца до възрастни, които харесват методите на обучение на Златко Паунов, а характерно за методиката му е максималното онагледяване.

 

Интересът към източната религия и изкуство провокират скулптура много да пътува и в продължение на 30 години той обикаля петте континента на света. Многократно пътува до Тибет, Непал, Китай, Индия, Япония, Индонезия и Африка, впечатлен от тяхната мистика. В Тибет и Непал разкрива временни ателиета, където също обучава местни ученици. Изучава в детайли културата и философията на Индия, Тибет и Непал, в чийто корени намира много паралели с нашата старобългарска култура. Събира богата колекция предмети от Азия и Африка, изобразяващи сакралното и духовното.

 

Скулпторите, които извайва в Съединените щати, са собственост на много фондации и колекции из цяла Америка – Сан Франциско, Флорида, Ню Йорк и др.

 

Златко Паунов е основател на художествения съюз „Паунов и Сие” в Ню Йорк, където комбинира творческия си занаят с други автори. Става член на Обществото на Скулпторите, а едно от най- забележителните му постижения е извайването на скулптурата, изобразяваща Махатма Ганди, която стои и до ден днешен до пристанищния кей Ембаркадеро в Сан Франциско. Ганди е изобразен тръгнал по пътя си, гологлав, с късо наметало, по сандали и с тояжка в ръка, другата е вдигната за поздрав или благослов. На пиедестала се чете неговата мъдрост „Ненасилието е най-великото оръжие, с което разполага човечеството. То е върховен закон. И единствена възможност за спасение”.

 

В края на студената война Американското правителство поръчва копие на тази скулптура и я дарява на Руското правителство в знак добра воля и помирение.