Трявна лого

Възрожденски уроци с Вера Бонева

05-01-2021

 

С навлизането в новата 2021 година поставям начало на серия от общодостъпни сказки по история и културно наследство, обединени под заглавието "Възрожденски уроци". В наченалата ера на доброволчеството и добротворството мисля, че бих могла да дарявам това, в което се чувствам най-сигурна - знания, обединени в повече или по-малко системна форма; разбира се, само в обхвата на компетенциите ми и в тематичните полета на моите академичните интереси.

 

Сказките ще провеждам през платформата Zoom, където в хода на дистанционното обучение създадох своя виртуална аудитория. Платформата позволява пряка връзка с посетителите на събитието в реално време, задаване на въпроси и свободна дискусия между участниците в конкретната сесия. Единственото условие за участие в тематичните беседи е наличието на инсталирана безплатна част на платформата Zoom и отварянето на линка към лекцията в началния час на събитието.

 

По принцип предвиждам сказките да са през сряда - от 18 до 19 часа, като темата със съответна анотация и линк за достъп, ще предоставям седмица по-рано. Целта ми е не само да популяризирам фактите и идеите, с които работя, но и да споделя част от специфичните технолигии и "занаятчийски" похвати в работата на професионалния учен в областта на хуманитарните и обществените науки. Възможно е част от темите на пръв поглед да изглеждат твърде конкретни, но това само е сигнал, че няма да бягаме от важните детайли, които в много от случаите са ключова опора за мислене в широки хоризонти.

 

Ще се радвам на виртуална среща с всеки, интересуващ се от конкретната тема или от по-общите аспекти на моите професионални занимания. С оглед уважение към конституционните права на всеки участник, бих искала да декларирам, че ще записвам сказките и последващите ги дискусии, за да ги предоставя за свободно ползване от повече потребители - студенти, учители, ученици, краеведи и други любители на историята и културното наследство.

 

Благодаря ви за интереса към моите постове тук, за свежите и светли новогодишни пожелания, за въпросите и отговорите, които постоянно си обменяме и ще си обменяме във виртуалното и в реалното пространство; а скоро и във формáта "Възрожденски уроци".

 

Вера Бонева

Снимката на афиша е от вътрешния двор на Славейковото школо в Трявна и ми е любезно предоставена от колегите от Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство.