Трявна лого

Тревненската художествена школа е жива и до днес

24-10-2020

 

Тревненската школа като направление започва съществуването си още около първите десетилетия на XVIII век, вероятно и по-рано. Слави се с прекрасните си архитектурни, декоративни и живописни образци. Хубавата новина е, че днес все още имаме изкусни майстори иконописци, представители на тази школа.

 

Днес ви срещаме с един от тях, Денислав Денев.

 

Представете се на нашите читатели и разкажете малко повече за себе си.

Казвам се Денислав Денев и съм от град Трявна. Представител съм на Тревненската дърворезбарска школа. Средното си образование завърших в Националната гимназия по приложни изкуства в града, специалност „дърворезба”. След това завърших „Скулптура” във Великотърновския университет. Двете специалности са в пълна симбиоза и взаимно се допълват.

 

Как стана така, че тръгнахте по този път – да изработвате красиви иконостаси, икони, подвързии за книги? Въобще как се зароди Вашият интерес към дърворезбата?

Любовта и привличането ми към дървото си оказа много силна и така започна всичко. Оборудвах ателие с нужната техника и започнах да мисля върху проекти. В началото започнах с по-дребни неща – малки иконостаси пана, рекламни табели, тавани и други. С течение на времето се усъвършенствах и започнах да получавам поръчки за по-големи проекти като художествено обзавеждане на домове и иконостаси за църкви. Под моите ръце, с подходящ екип, са излезли иконостасите на църквата „Св. Йоан Кръстител” в с. Резово и в храм „Рождество Христово”, намиращ се в кв. Младост, град София. Религиозната тематика продължих с изработването на иконите „Св. Георги”, „Св. Димитър” , „Св. Климент Охридски” и „Тайната вечеря” по сюжета на Леонардо да Винчи. Материалът, от който ги моделирам, е орех или круша, тъй като това е твърда дървесина и тя дава по-голяма възможност за детайл и дълбочина на рисунъка. С издателство „Български бестселър” от години имаме чудесно пъртньорство за изработването на бутикови изделия. Книги с дърворезбовани корици от орех, естествена кожа и инкрустирани със синтетични камъни, сред които са: „Рибния буквар", „История славянобългарска”, Библията, дърворезбовани албуми за семейството по повод различни събития, конференции, форуми, международни срещи и др.


Има ли интерес към този вид изкуство у нас? Може ли от подобна дейност човек да се издържа?

Според мен интерес има и винаги ще има, защото този вид изкуство е изконно българско, свързано с традициите, и е истинско, носещо красота, стил и изящество. За съжаление, творбите ми не достигат до масовия потребител, защото могат да си ги позволят хора с по-високи доходи, така че пазарът ми е силно стеснен. От подобна дейност човек може да се издържа, стига да е гъвкав и талантлив, да има собствен стил, който да се харесва, постоянно да се развива и усъвършенства. Не на последно място е нужен и много късмет. Интересът е повече от корпоративни или от индивидуални клиенти, които искат да притежават за дома си някой от тези красиви предмети? Моите изделия са насочени към всеки, който ги харесва и цени. Клиентите ми са различни. Имам такива, с които работя повече от 20 години, ценители на творчеството ми, такива, които си поръчват дадено произведение, защото държат да го имат в дома си. Някои ги поръчват за специални поводи или празници, с текст на гърба. Всичко е индивидуално. Голям е интересът към луксозната подвързия на книги, особено на Библията и „История славянобългарска”. Търсене има и на религиозните пана, които представляват интерес за много известни личности, държавни учреждения и частни корпорации. Всяко изделие е лично, ръчно изработено от естествен материал. Мои дърворезби има на много места в България и чужбина.

 

Разкажете ни малко повече за техниките и материалите, които използвате?

 

Как се отрази пандемията на Вашата дейност, какво се наложи да промените?