Трявна лого

Японско противогрипно лекарство е "очевидно ефективно" при коронавирус

19-03-2020

 

Здравните власти в Китай твърдят, че лекарство, използвано в Япония при лечение на нови типове грип, се оказва ефективно при пациенти с коронавирус, пише в. Guardian.

Чан Синмин, високопоставен служител в китайското Министерство на науката и технологиите, твърди, че препаратът "Фавипиравир", разработен от компанията Fujifilm Toyama Chemical (дъщерна компания на Fujifilm), показва окуражаващи резултати в клинични изследвания в Ухан и Шънджън, включващи 340 пациенти. "Той има висока степен на безопасност и очевидно е ефективен при лечението," казва Чан Синмин.
 

Пациенти, лекувани с "Фавипиравир" (познат още като "Авиган"), показват негативни резултати за коронавируса средно четири дни след като са дали положителни тестове. При хора, които не са третирани с медикамента, средната продължителност е 11 дни, посочва японската обществена тв NHK. Освен това прегледите със скенер показват подобряване на състоянието на белите дробове при 91% от пациентите в сравнение с 62% при тези, които не са ползвали препарата.

Борсов ефект

Акциите на Fujifilm Toyama Chemical скочиха с близо 15% след изявленията на Чан Синмин. Компанията е разработила лекарството през 2014 г.

Лекарите в Япония използват "Фавипиравир" в клинични изследвания с пациенти с коронавирус с леки до умерени симптоми, като надеждата е, че препаратът спира размножаването на вируса.

Но източници от японското здравно министерство твърдят, че лекарството не е толкова ефективно при хора с по-тежки симптоми. "Дали сме "Авиган" на 70-80 души, но изглежда, че медикаментът не работи толкова добре, когато вирусът вече се е размножил", казва източникът пред изданието "Маничи Шимбун".

Същите ограничения се наблюдават и при проучвания на пациенти с коронавирус, лекувани с комбинации от медикаменти за ХИВ. През 2016 г. японското правителство доставя "Фавирапир" като спешна помощ за борба с епидемията от ебола в Гвинея.

"Фавирапир" има нужда от правителствено одобрение, за да се използва масово за пациенти с COVID-19, тъй като първоначално е бил разработен за лечение на грип. Според източници от японското правителство, цитирани от "Маничи Шимбун", лекарството може да бъде одобрено още през май, "но ако резултатите от клиничните изследвания се забавят, одобрението също може да бъде забавено".

 

Източник: capital.bg