Трявна лого

Трявна е като картина

18-01-2020

 

Поетът Симеон Аспарухов сподели снимки и впечатления от посещението си в Трявна

 

Г-н Аспарухов, през миналата седмица прекарахте няколко дни в Трявна. За първи път ли сте в Трявна и какъв беше поводът за това?

Първият път, когато бях тук, беше през 2012 г. С малка компания от мои приятели, отседнахме в Боженци, още едно българско омагьосващо място, и тъй като имахме на разположение няколко свободни дни, решихме да стигнем и до Трявна, при това пеша, през планината. Не мога да ви опиша, какво беше усещането, когато се озовахме в града. Аз съм от хората, които се впечатляват силно от българското, от всичко наше, а когато то надхвърля очакванията ми, тогава емоциите са меко казано „разрушителни“. Вървяхме бавно по уличките, беше пролетно, ласкаво време и сякаш всичко беше в наша полза. Влязохме в дюкяните, в музеите, в гостилниците, навсякъде, където вратите бяха отворени. Сега, като споменах това, мога да кажа нещо за вас, което според мен е напълно вярно – вашите врати са отворени. Всичките. Пред всяка стои някой и се усмихва. Така ще запомня и Трявна.

Гостуването ми преди дни, отново доказа това. Разликата е, че времето беше малко по-различно, по-студено, все пак все още сме в януари, но е очевидно, че красотата тук не се променя със сезоните. Автентичността, мащабите и архитектурният облик са непреходни и будят истинско възхищение, не само у мен. Този път дойдох заедно с поетесата Маргарита Петкова по покана на г-жа Вангелина Йовкова, уредник в НЧ „Съединение-1933“, с. Кисийците, за да представим част от ръкописите на новите ни поетични книги. Не знам как да обобщя най-кратко това преживяване, знам само че жителите от „Елова могила“ наброяват около петдесетина души, а вечерта споделихме заедно с над трийсет от тях. Беше вълшебно наистина, озовахме се в капсула на времето и си позволихме да останем няколко часа в нея. Разбира се, знаете, че селото е съвсем близо до Трявна. Решихме да удължим престоя си с още един ден, за да се потопим и във вашия ритъм.  

 

Сякаш специално за вас небето на Трявна беше декорирано като от художник. Направили сте уникални снимки. Откога се занимавате с фотография?

Да, наистина! Беше съботен ден, ден за почивка и ние избрахме да се разходим из града. Но той изглеждаше нереално, сякаш бяхме в паралелна действителност. Такова небе отдавна не бях виждал и всъщност заради него снимките са толкова впечатляващи. Небе, което моите приятели в социалната мрежа нарекоха как ли не – памукови поля, коприна, пясъчни дюни, морски вълни… Веднага се сещам за една много интересна мисъл на френския дизайнер Жак Фреско: “Вглеждайки се в небето, просто кажете: - “Аз не знам откъде е всичко това” и не съчинявайте небивалици.” Разбира се, цитирам го с чувство за хумор, а не с упрек. От години снимам това, което виждам „горе“, защото ме предизвиква да се замислям, съзерцавайки движението на различните обекти в небесата. Никога не съм бил професионален фотограф, в ученическите си години посещавах курс, но там ни обучаваха как да боравим с аналогови устройства, как да проявяваме впоследствие снимките, не както сега в дигиталния свят. Обикаляйки из страната ни, отвсякъде събирам кадри, които да ми напомнят за местата, по които стъпвал. Увлечен съм определено от това, някои от фотографиите са наистина сполучливи, но за да не спирам да обичам да го правя, предпочитам да си остане просто мое любимо хоби.

 

Бихте ли споделили повече за усещанията от преживяното?

Трудно би ми било да бъда по-образен от художник например, защото Трявна е като картина, действително е такава – с малките си улици с леки завои, невероятно красиво резбованите къщи с широки дворове, които сякаш те принуждават да влезеш в тях, а и ти не се съпротивляваш, Гърбавият мост – каквото и да кажа, няма да е достатъчно, сякаш преминавайки по него от едната до другата му страна, някой разказва история, която няма край. Усещането под стъпалата от големите каменни плочи, от каменните дувари встрани, от широките прозорци с цветни пердета, саксиите пред тях - всичко е толкова нашенско, толкова силно въздейства, че няма как да не се гордееш със същото. Това сме ние. Такива сме били. Дано останем такива! С широки сърца, с любов към дома и всичко, което го заобикаля – пътя, оградата, дувара, бунара, лехите, стрехите… С любов към другите хора. Трявна е място, в което е имало и има живот, занаят, поминък, знание, култура, оттук произхождат големи български имена, уважавани, интелигентни хора. Да, градът е преживяване, невероятно съчетание на спомена и действителността, на миналото и бъдещето. 

 

А какво не успяхте да посетите?

На пръв поглед е малък, но градът не е възможно да бъде разгледан за един ден, особено ако човек поиска да се запознае по-подробно с обектите, в които влиза. Ние все бързаме, все нямаме възможност да поостанем и да чуем повече, да видим още, да пипнем земята, да поговорим с хората… Позволихме си да вървим бавно и да влизаме, където ни поканят – в черквата „Св. Архангел Михаил“, Старото школо, занаятчийници и дюкянчета, Даскаловата къща, няколко ресторантчета и уютния хотел, в който останахме два дни. Следващият път със сигурност ще разгледам Райковата къща, Музея на иконата, Музея на африканското изкуство и други забележителности, които със сигурност са впечатляващи.

 

Какво остави Трявна в сърцето Ви?

Обич и желание да се върна отново.

 

Кога да Ви очакваме пак?

Надявам се още тази година да дойда отново, този път през лятото.