Трявна лого

Рекорден брой планински бегачи ще мерят сили на Трявна Ултра

12-07-2019

 

Рекорден брой състезатели от 28 държави ще застанат на старта на петото издание на планинския ултрамаратон Трявна Ултра, който ще се проведе този уикенд в сърцето на Стара планина.

 

760 участници от всички континенти са се регистрирали за надпреварата, която е със старт и финал на площада в град Трявна.

 

Началото на събитието ще бъде дадено в 17:00 часа на 12 юли със старта на най-дългата дистанция – 141 км. Участниците освен големия километраж ще трябва да преодолеят и сборна денивелация от 6500 метра, прехвърляйки билото на Балкана два пъти и минавайки през знаковите Шипка и Бузлиджа. Очаква се победителят да измине трасето за около 20 часа.

 

В събота сутринта стартират участниците и на по-късите дистанции – 23, 42 и 76 км. На най-късото трасе фаворитите в надпреварата се очертават родните звезди в планинското бягане Шабан Мустафа и Антония Григорова.

 

Най-възрастният участник в надпреварата е 69-годишният Людмил Николов, който ще мери сили в новото 42 километрово трасе. Фаворит там обаче е миналогодишният победител на 76 км – Александър Спасов.

 

Миналогодишният шампион на най-дългата дистанция Росен Русев тази година ще се опита да спечели надпреварата на 76 км. в много сериозна конкуренция. На същата дистнация за златото ще се бори и най-добрият планински бегач от Македония – Александър Кирковски.

 

Всички, които искат да следят надпреварата могат да го направят на www.race-tracking.com, където в реално време има информация за временното класиране. Извън основните надпревари, се очаква да се включат и допълнително около 200 деца и възрастни в свободната дистанция от 3 км, за която записването ще тече на място.

 

"Очакваме много позитивен отзвук и тази година, изключително сме благодарни на тревненци и приятели от региона, които ни помагат. Надяваме се всички да останат доволни и най-важното - да гарантираме в максимална степен безопасността на участниците и доброволците“, коментира Николай Колев, председател на Сдружение АйРън и един от водещите организатори на събитието.

 

Трявна Ултра 2019 в цифри и факти: за обезпечаването на трасето и подкрепителните пунктове през 2019 година ще са необходими приблизително 150 души доброволци, 50 автомобила, 13 подкрепителни пункта, 200 км. маркирано и обработено трасе, 8 тона вода и напитки, 8000 табели, 1000 маркиращи флагчета, 3 тона храна, специализирани екипи за радиокомуникация, спасители, лекарски екипи, кинезитерапевти и др.

 

Източник: gong.bg

 

Съпътстваща програма