Трявна лого

Кино на открито в двора на НГПИ „Тревненска школа“

08-07-2019

 

"Двама непознати в автобус решават да не се влюбят." Това е анотацията на "Непознати", филм на Камелия Петрова, която с изтънчения си усет за кино ще открие първата ни кино прожекция в Трявна.

Заедно със сдружение "Промяната в теб" ще организираме кино на открито през месец юли, всеки вторник!

Освен българския "Непознати" ще представим един уникален филмов експеримент от Япония - Growth, проследяващ премеждията и промените на 75 човека, всеки израствайки по своя път.

Във филм от Великобритания ще покажем ситуация из предградията на Лондон, където група момичета пушат трева на покрива на една сграда и замерят хората по улицата с яйца. Докато не уцелват грешния човек...

Ще представим и Blik от Холандия, който е направен от много необичаен тип анимация и разказва за първото влюбване и първото любовно разочарование.

"4 жени" на Деймйън Ривера ще ни отведе във финия невидим конфликт, в който изпадат четири дами на път за уикенд край морето.

"Брак" на Слава Дойчева ни води към сватбата, на която едно момиче ще се изправи пред един избор, който трябва да бъде направен веднъж завинаги – срещу течението или срещу самата себе си.

"10 метра и нещо" на Йордан Михайловски има гениален сюжет, който прецизно точно обрисува българската действителност. След инцидент на работното си място, Лъчезар изпитва затруднения да му бъде изплатено лечението от три различни институции, даващи абсурдни доводи.

"Лаура, обсебена от теглото си красавица, е на вечеря с лакомия си и богат любовник в луксозен ресторант. Но по време на обилното угощение, Лаура попада в необичаен свят, в който пеещата храна я въвлича във вихър на танца, от който тя излиза променена завинаги." Това е "Изяж ме", филма на Илина Перянова, който е в редкия за България жанр "мюзикъл", както и успява да привлече именити актьори като Луиза Григорова и Nigel Barber.

"Зевс", на Павел Г. Веснаков, разказващ за сложната ситуация, в която изпадат двама братя, когато баща им умира и трябва да уредят погребението.

Горните филма се превърнаха в емблеми на българското късометражно кино, донесли престижни световни фестивални награди и навлизащи надълбоко всеки в своя жанр, за да извадят и най-закътаните струни на човешката природа.

Стара планина като наша любима планина, в която редовно правим събития в хижа Амбарица, ще ни събира цяло лято и в двора на емблематичната Национална гимназия по приложни изкуства "Тревненска школа". Това е съвместен проект със сдружение "Промяната в теб", който следва голямата ни стратегия - да има повече късо кино навсякъде и да показваме, че и то има какво да даде на зрителите. Всеки вторник, след залез, през Юли месец ви очакваме в двора на училището, а през 9-10-11 Август и на големите ни прожекции в градинката пред Читалището.

Появата на чернокож мъж в едно балканско село ще наруши установения мир. Въпреки че той помага и е добър човек, за местните той е проблем, а това изкарва наяве много страхове, предразсъдъци и малодушие. Дали селяните са готови за това, което предстои?" Така ще открием вечерта, с невероятния филм "Добри" на Орлин Милчев - Атила.

програма: http://kinematograf.bg/events
вход: СВОБОДЕН

с подкрепата на Сдружение "Промяната е в Теб" - гр. Трявна

Инициативата се реализира като част от проект "Fun Навън", реф. № 2019-1-BG01-ESC11-062193, съфинансиран по програма Европейски корпус за солидарност на Европейския съюз.