Трявна лого

Георги Глушков с голямо отличие в Италия

02-07-2019

 

Президентът на българската федерация по баскетбол Георги Глушков получи огромно признание в Италия, където премина голяма част от състезателната му кариера.

 

Единственият българин, играл в НБА, ще бъде удостоен с наградата за „Спорт и живот“ на 23-ото издание на фестивала International Fair Play Award – Menarini. Глушков ще получи приза си заедно с куп световноизвестни спортисти на 4 юли, съобщават от централата. 

 

Отличените бяха представени лично от президента на Италианския олимпийски комитет Джовани Малаго.

 

Освен Глушков, награди ще получат бившият футболист на Милан Каха Каладзе „За Феърплей“, бразилската футболна легенда Зико за „Живот за спорта“, волейболистът Андреа Джани, гимнастичката Светлана Хоркина за „Митичен характер“, лекоатлетката Габриела Сабо за „Феърплей в живота“, бегачът Дерарту Тули, скиорката Федерика Бриньоне, която е определена за „Модел на младите хора“, футболистът Франко Каузио, биатлонистката Доротея Вирер, бившият баскетболист Антонело Рива, колоездачът Даниеле Бенати и др.

 

International Fair Play Award – Menarini се появява през 1997 година и се връчва на личности, шампиони и институции, които са се отличили в етичен план и са задълбочили връзките на спорта с обществото.

 

„Вече 23 години отличаваме най-заслужилите с тази награда. С промотирането на ценности, етика и феърплей, мисля, че засягаме фундаментите на спортната ни система и подчертаваме това, което е най-важно“, коментира Малаго.

 

Източник: gong.bg