Трявна лого

140 години от рождението на Генчо Марангозов

01-10-2021

 

Днес се навършват 140 години от рождението на Генчо Петров Марангозов, самобитен майстор, открояващ се с особен блясък в плеядата тревненски майстори от Късновъзрожденската епоха.

 

Генчо Марангозов е роден през 1881 в с. Генчевци, Тревненско. Учи до трето отделение и това е цялото му учлищно образование, но малкото село, където работят майстори строители и резбари от неговия прочут уста Генчевски род, е за него и школа, и академия. Едва единадесетгодишен вече дълбае с длето дървото. Израстването му като творец е толкова стремително, че още на седемнадесет години е признат за майстор от тревненския еснаф и има свой самостоятелен дюкян. По това време работи иконостаси, двери и кръстове, като сам рисува плановете на поръчките за резби, които получава от различни краища. Към онези години ни връща арх. Г.Козаров, който през 1900 г. пише: „Споходих работилницата на едничкия, а може би и последния тревненски резбар Генчо Петров... Не можах да се начудя на неговото умение и сръчност. Не посещавал никаква скулптурна академия, той работеше с длетото като даровит скулптор.“

 

Действително даровитият младеж не е учил никъде, но след преселването си в София за кратко време е забелязан, признат и оценен. Първата значителна поръчка, която изпълнява, е от мебелната фабрика на Иван Бруха през 1905 г. – резбарска украса на мебелите, с които България е представена на Международното изложение в Лиеж, Белгия. През 1908 г. печели конкурса за изработването на иконостаса на църквата ,,Свети Свети Кирил и Методий“ в София. Иконостасът е изработен от орехово дърво, само за една година, до пролетта на 1909 г. В изработването му участват още осем тревненци под ръководството на Генчо Марангозов. За работата си той получава висока оценка и е награден с орден ,,За гражданска заслуга“.

 

Една от най-зрелите творби на Генчо Марангозов е специалната колекция, изработена от 1913 до 1920 г., по поръчка на софийския фабрикант Аврам Чальовски. Цялата колекция е от шестдесет предмета, като особено впечатление правят десетте обемни скулптурни фигури на български владетели от Първото и Второто българско царство: Аспарух, Крум, Борис I, Симеон, Самуил, Асен, Калоян, Иван Асен II, Георги Тертер, Шишман. Високи около метър, те внушават монументалност и носят емоционалната атмосфера на българската история. Колекцията включва и портрети-барелефи на възрожденци, революционери и исторически личности. Между барелефите се открояват барелефът, на който е изобразено сключването на договора между майстора и ,,идеатора“, както той сам се е изразил и барелефът, на който в пет отделни картини е изобразен жизнения път на Аврам Чальовски, занятията му от 10 до 40-годишна възраст, когато става фабрикант на захарни изделия. Фигурите на царете и барелефите са предназначени за ,,патриотическата стая“ в къщата на Аврам Чальовски. Колекцията на Генчо Марангозов носи в себе си идеята за приемственост между старата и новата творческа епоха на България, от нея лъха живото, непосредствено очарование на примитива.

 

Генчо Марангозов работи у Чальовски повече от десет години. Може да се каже, че домът на фабриканта се превръща в един своеобразен музей на неговото творчеството, защото освен колекцията, иконостаса на частния му параклис, цялата мебелировка на спалните, хола, кабинета и столовата – шкафове, гардероби, дивани, маси, столове, библиотека, писалище, дори рамките на големите огледала са украсени от него с разкошна резба, за съжаление, не напълно запазени до наши дни.

 

Генчо Марангозов умира в София през 1924 г. в разцвета на творческите си сили.

Творчеството на Генчо Марангозов въздейства като послание от миналото, отправено към нас, то е ярко свидетелство, че родолюбието и отговорността към минало и бъдеще осмислят изкуството на всеки един истински творец.

 

Източник: Специализиран музей - ТрявнаНовини

Стара Загора, Карлово и Трявна грабнаха отличието в “Туризъм и култура”

За малка община призът отиде при Силвия Кръстева

Повече

„Заедно в изкуството за по-добро бъдеще“ в галерия „Гъбенски“

Националният дарителски фонд „13 века България“

Повече

140 години от рождението на Генчо Марангозов

Днес се навършват 140 години

Повече

Поход "В царството на дивите циклами"

Дряново - Кръста - Чуката - Св. Марина

Повече

Планови прекъсвания на електрозахранването през втората половина на октомври

От 18.10.2021 г. до 29.10.2021 г.

Повече

Открита процедура за подбор на проектни предложения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ

Мярка 6.4.1. „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“

Повече

Открита процедура за подбор на проектни предложения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ

По мярка 4.2 „Инвестиции в преработка / маркетинг на селскостопански продукти“

Повече

Открита процедура за подбор на проектни предложения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ

По мярка 4.1 „Подкрепа за инвестиции в земеделски стопанства”

Повече

Всички новини

Пълен списък на публикуваните новини

Към новините

Още новини, както и решенията на Общински съвет Трявна можете да намерите в портала на Трявна

https://www.gotryavna.bg

Към портала