Трявна лого

Миграции в студиото на артиста II

20-04-2021

 

Изложба на Роберт Баръмов (1966-2021)

24 април – 31 май 2021

Зала 7

Откриване: 23 април, 18:00

 

На 23 април от 18:00 часа в Музея на хумора и сатирата се открива изложбата на Роберт Баръмов "Миграции в студиото на артиста II".

 

Подготвяхме изложбата, срещайки се онлайн и на живо. Роберт се възмущаваше колко е затворена сцената на съвременното изкуство у нас и колко бавно и трудно се развива. Следеше с интерес какво става по света – нямам идея как успяваше да е винаги информиран. Планирахме да покажем няколко инсталации и обекти, видеа и живопис. Беше пълен с идеи, обсъждахме множество творби. Опитвах се да внеса ред, да изчистя темите, да намаля произведенията. Той се съгласяваше, след това хитруваше и отново вкарваше в разговора някоя отпаднала творба. Шегуваше се, че художникът има малко възможности да представя изкуството си и затова му е трудно да е дисциплиниран. Искаше да покаже всичко, да каже всичко и да го направи веднага. Опонирах му, че ще подготви още много изложби, а той настояваше, че няма как да го разбера – вече е на 54 и няма никакво време.

 

За това как се чувстваше в света на изкуството говори живописното му платно „Печене на артист в културния огън”. В центъра му е фигура, обгърната от ярко-жълти пламъци, в тъмнината наоколо греят цветя и изпълзяват разкривени "живи мъртви" – любопитни свидетели на кладата – с тела на инсекти и земноводни. Роберт, обаче, беше намерил спокойно място, далеч от „културния огън”.

 

В студиото си художниците са винаги в локдаун. Сами с изкуството си, в изолация. Стават видими само когато имат изложба (това усещане за невидимост присъстваше във всичките ми разговори с Роберт). Беше разпознал в ателието си други такива като него – мигранти, невидими, чудати същества. Съжителстваше с тях, изучаваше ги внимателно и им създаваше малки градове, отстъпваше им от своята територия и ги документираше – буболечки, пеперуди, паячета. Имаше и няколко гротескни рожби – боядисана в жълто врана, която преживяваше като грозно патенце; русалка, която болезнено беше постигнала мечтата си да проходи и един подскачащ пенис с рокля от шарен целофан. Към тези се числеше и зелена жаба, която настоява да бъде целуната – така и не я открихме в ателието му, беше ми я показал само на снимка.

 

Не всички третираше еднакво – група хлебарки беше затворил в „Лагер за нелегални мигранти” и ги беше хигиенизирал и естетизирал с бяла боя. Други с най-добро чувство се беше опитал да спаси, но ги беше уморил при тези си операции – заварих ги инсталирани с резин върху малки дървени кубчета. Беше им направил паметници – миризливка, пеперуда, калинка и оса, затворена в космическа капсула-спринцовка. Искрено се забавляваше с екосистемата на студиото, а метафората на неговите обитатели беше съвсем очевидна.

 

На 4 март тази година Роберт Баръмов внезапно ни напусна. Не успя да се пребори с коронавируса. Остави богато наследство от графики и живопис, видеа, обекти и инсталации. Разделяме се с него с благодарност за щедростта му и с вероятно най-личната изложба, която някога е правил. Светъл път, мигранте!

 

Маргарита Доровска, директор на Музея на хумора и сатирата

---

Роберт Баръмов (1966-2021)

 

Роберт Баръмов е роден през 1966 г. във Варна. Завършил е Художествената гимназия в София, а през 1994 г. се дипломира в специалност Графика в Националната художествена академия в София.

 

Реализирал е свои проекти и инсталации на международни форуми за графика и съвременно изкуство в галерии, музеи и културни институции в Германия, Дания, Китай, Италия, Белгия, България и др., сред тях са музеи като Kulturhaus в Хановер; Музей на модерното изкуство в Боденбург; Museum Art Frederikshavn; Музей Castle в Малборк; Национален музей в Пекин; Национален природонаучен музей в София; Исторически музей в София; Градска художествена галерия Варна.Новини

Миграции в студиото на артиста II

Изложба на Роберт Баръмов (1966-2021)

Повече

Пиян шофьор с 3,25 промила алкохол се заби в ограда в Трявна

На 19 април, около 18:30 часа

Повече

Конкурс „Светлината на Великден“

Организиран от ПГИ "Рачо Стоянов"

Повече

Национален конкурс за детска рисунка на тема „Гергьовден”

Обява

Повече

Планови прекъсвания на електрозахранването през месец май

На 10.05.2021 г. В периода 08:30 ч. до 16:00 ч.

Повече

Открита процедура за подбор на проектни предложения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ

Мярка 7.2. „Подкрепа за инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“

Повече

Открита процедура за подбор на проектни предложения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ

По мярка 7.5 „Инвестиции за публично ползване в инфраструктура за отдих, туристическа инфраструктура”

Повече

Открита процедура за подбор на проектни предложения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ

Осигуряване на достъп до качествено образование в малките населени места и в трудно достъпните райони в общините Дряново и Трявна

Повече

Всички новини

Пълен списък на публикуваните новини

Към новините

Още новини, както и решенията на Общински съвет Трявна можете да намерите в портала на Трявна

https://www.gotryavna.bg

Към портала