Трявна лого

Златко Паунов – уникална личност с висока ерудиция и изключителен дух

19-03-2021

 

 

Честит рожден ден на скулптора Златко Паунов – уникална личност с висока ерудиция и изключителен дух! Скромен, тих, сдържан, не обичащ да говори нито за себе си, нито за творчеството си, което до 1993 е известно повече в Европа и Америка отколкото в България.

 

Колекцията на Златко Паунов, която бе дарена през 1993 г., е експонирана през 2004 година в реставрираната сграда на старата баня в град Трявна и така се постави началото на Музея за азиатско и африканско изкуство, който е единствен по рода си на Балканския полуостров и един от 23-те уникални музейни обекта в България.

 

Благодарим Ви г-н Паунов! Бъдете здрав и все така позитивен и вдъхновен!

 

Животът на Златко Паунов е низ от приключения в света на познанието и експеримента. Роден е на 19 март 1938 г. в София. Майка му Гена е от Тревненския балкан, колиби Милевци, а баща му, Иван - от Родопите. Учи в София, но летата прекарва при бабите и дядовците си – в планинските села близо до природата. Изучава бита, традициите, корените и културата както на балканджиите, така и на родопчаните.

 

През 1950 г. Златко Паунов завършва Националната Художествена Академия в София, специалност „скулптура”, но още в ранните години на своята кариера той имигрира в Италия, а по-късно и във Франция.

 

Там създава своите скулптури във Флоренция, Рим, Венеция и Милано.

На по-късен етап се премества в Ню Йорк, САЩ. Млад и амбициозен, изучавайки различни култури, експериментирайки със своето изкуство, работейки на две, а понякога и на три места едновременно той успява да отвори свое, собствено ателие в Манхатън. Популярността му в артистичния свят на Ню Йорк води в ателието му знаменитости като Миг Джагър, Роберт де Ниро и много други.

 

Започва работа като реставратор в Тибетския музей в Ню Йорк. Спецификата на неговата работата в музея засилва интереса му към източната култура и изкуство.

 

След финансовото му стабилизиране започва и реализиране на мечтите си. Купува малка, стара църква в Статън Айлънд, реставрира я и основава собствено художествено училище. Учениците му са в различен възрастови диапазон, от деца до възрастни, които харесват методите на обучение на Златко Паунов, а характерно за методиката му е максималното онагледяване.

 

Интересът към източната религия и изкуство провокират скулптура много да пътува и в продължение на 30 години той обикаля петте континента на света. Многократно пътува до Тибет, Непал, Китай, Индия, Япония, Индонезия и Африка, впечатлен от тяхната мистика. В Тибет и Непал разкрива временни ателиета, където също обучава местни ученици. Изучава в детайли културата и философията на Индия, Тибет и Непал, в чийто корени намира много паралели с нашата старобългарска култура. Събира богата колекция предмети от Азия и Африка, изобразяващи сакралното и духовното.

 

Скулпторите, които извайва в Съединените щати, са собственост на много фондации и колекции из цяла Америка – Сан Франциско, Флорида, Ню Йорк и др.

 

Златко Паунов е основател на художествения съюз „Паунов и Сие” в Ню Йорк, където комбинира творческия си занаят с други автори. Става член на Обществото на Скулпторите, а едно от най- забележителните му постижения е извайването на скулптурата, изобразяваща Махатма Ганди, която стои и до ден днешен до пристанищния кей Ембаркадеро в Сан Франциско. Ганди е изобразен тръгнал по пътя си, гологлав, с късо наметало, по сандали и с тояжка в ръка, другата е вдигната за поздрав или благослов. На пиедестала се чете неговата мъдрост „Ненасилието е най-великото оръжие, с което разполага човечеството. То е върховен закон. И единствена възможност за спасение”.

 

В края на студената война Американското правителство поръчва копие на тази скулптура и я дарява на Руското правителство в знак добра воля и помирение.

 Новини

Конкурс „Светлината на Великден“

Организиран от ПГИ "Рачо Стоянов"

Повече

Отвориха офертите за проектиране и строителство на тунела под Шипка

Отворени са ценовите оферти в тръжната процедура

Повече

Златко Паунов – уникална личност с висока ерудиция и изключителен дух

Честит рожден ден на скулптора Златко Паунов!

Повече

Национален конкурс за детска рисунка на тема „Гергьовден”

Обява

Повече

Планови прекъсвания на електрозахранването през април

От 05.04.2021 г. до 23.04.2021 г. в периода 08:30 ч. до 16:30 ч.

Повече

Открита процедура за подбор на проектни предложения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ

Мярка 7.2. „Подкрепа за инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“

Повече

Открита процедура за подбор на проектни предложения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ

По мярка 7.5 „Инвестиции за публично ползване в инфраструктура за отдих, туристическа инфраструктура”

Повече

Открита процедура за подбор на проектни предложения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ

Осигуряване на достъп до качествено образование в малките населени места и в трудно достъпните райони в общините Дряново и Трявна

Повече

Всички новини

Пълен списък на публикуваните новини

Към новините

Още новини, както и решенията на Общински съвет Трявна можете да намерите в портала на Трявна

https://www.gotryavna.bg

Към портала