Трявна лого

Общината, която гарантира анонимност на всички сигнали

30-01-2021

 

Когато научават, че могат бързо, лесно и напълно безплатно да вградят в страницата си защитен канал за сигнали на граждани, в Община Трявна веднага се задействат. Така малката община в Габровска област става една от първите в страната, предложила технологично решение на стар проблем - как да сигнализираме за злоупотреба, ако искаме да не издаваме самоличността си.

 

"За нас от изключително голямо значение е комуникацията с гражданите без те да се притесняват, когато изразяват свободно мнението си. Дори когато първоначално пуснахме на нашия сайт форма за сигнали, тя не задължава подателя да остави име и контакти", коментира зам.-кметът на Трявна Марин Маринов пред OFFNews.

 

Така през миналата година общината решава да внедри още един канал, през който подателят може да остане не само анонимен, но и непроследим по електронен път. "Това става, като се кликне и свали специален браузър - Tor", обяснява Маринов. Подавайки сигнал през защитения канал, човек не оставя следи за местонахождението на компютъра си, както и други данни за него. 

 

Как всяка община и институция може да внедри такъв канал, можете да прочетете тук

 

Според ежегодния рейтинг на Програма "Достъп за информация" Община Трявна е в Топ 25 на институциите у нас по прозрачност на управлението.

 

"Традиционният ни канал за сигнали е доста популярен. Общуваме с гражданите и през фейсбук страницата ни", разказва зам.-кметът Маринов.

 

Откакто заради пандемията приемният ден на кмета Силвия Кръстева е отменен, два пъти месечно тя заснема на видео отговорите си на всички постъпили въпроси. "Кметът отговаря на всички въпроси без да отсява. Действаме изключително толерантно към всякакви сигнали", подчертава заместникът ѝ. Най-често питанията са за неизвозен боклук и за проекти на общината.

 

Как изглежда защитеният канал за анонимни сигнали, можете да разгледате тук.

 

Като част от европейската инициатива „Прилагане на широко използване на платформите за анонимно подаване на сигнали за нередности с цел борба с корупцията в Югоизточна Европа“ (EAT), община Трявна е една от първите институции, която активизира използването на защитен канал за подаване на сигнали. В България партньор на инициативата е Център за развитие на медиите (ЦРМ), който заедно с международната организация Blueprint for Free Speech предоставят сигурните и лесни за използване платформи за подаване на сигнали с гарантиран механизъм за анонимност и сигурност на желаещите публични и частни организации.

 

Компаниите и публичните институции могат да се възползват от наличните за България безплатни канали, като се свържат с Центъра за развитие на медиите на имейл mediacenter@mediacenterbg.org. Те могат да внедрят собствени защитени канали за сигнали от граждани и служители. Процедурата е максимално улеснена и отнема само няколко минути.

 

Източник: offnews.bgНовини

Отменя се официалният ритуал от честванията на Шипка на 3-ти март

Община Габрово отменя създадената организация по провеждане

Повече

През следващите 10 години ще бъде изграден язовир “Нейковци” край Трявна

Четири нови язовира ще бъдат изградени през следващите 10 години

Повече

Започва ремонтът на пътя Вонеща вода - Трявна

Областният управител Невена Минева

Повече

Общината, която гарантира анонимност на всички сигнали

Когато научават, че могат бързо, лесно и напълно безплатно

Повече

Планови прекъсвания на електрозахранването през месец март

От 01.03.2021 г. до 12.03.2021 г. в периода 08:30 ч. до 16:30 ч.

Повече

Открита процедура за подбор на проектни предложения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ

По мярка 7.5 „Инвестиции за публично ползване в инфраструктура за отдих, туристическа инфраструктура”

Повече

Открита процедура за подбор на проектни предложения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ

Осигуряване на достъп до качествено образование в малките населени места и в трудно достъпните райони в общините Дряново и Трявна

Повече

Открита процедура за подбор на проектни предложения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ

Подобряване производствения капацитет в МСП на територията на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“

Повече

Всички новини

Пълен списък на публикуваните новини

Към новините

Още новини, както и решенията на Общински съвет Трявна можете да намерите в портала на Трявна

https://www.gotryavna.bg

Към портала