Трявна лого

Дърворезбар "възкресява" къщите на Трявна в уникален макет

14-12-2020

 

Светлин Стефанов прави модели на изчезнали исторически сгради

 

“Възкръсналите” къщи на Трявна. Така тревненският дърворезбар Светлин Стефанов е решил да построи наново изгубените във времето стари сгради в балканското градче в мащаб 1:25. Всеки, посетил някога Трявна, е запомнил големите възрожденски къщи, запазили атмосферата на едни отминали времена - дървените врати и прозорци с резбовани дейтайли, масивните покриви, чардаци и стрехи, типични за местната строителна школа.

 

В тежките месеци на изолация от месец март до сега, Светлин Стефанов започва да строи - реже летвички, лепи прозорчета. Умаленият модел от подобие на кафез, вече е почти завършено копие на Йончевата къща. Архитектурен шедьовър, строен в средата на 19 век.

 

"Собственикът на къщата Христо Йончев е бил един от най-личните хора в Трявна. Роден е около 1820 година и е записан в данъчните регистри като един от най-имотните хора", разказва Ирина Димитрова от Специализирания музей за дърворезбарско и зографско изкуство. А информацията за този човек е от проучванията на османиста доцент Диана Георгиева.

 

3 архивни снимки и една рисунка помагат на дърворезбаря да определи правилните пропорции и да пресъздаде дори най-малките архитектурни елементи на Йончевата къща. "Когато съм виждал стари снимки на Трявбна, винаги съм се питал: “Коя е била тази сграда, която е толкова лична, а я няма в момента?”, коментира Светлин Стефанов.

 

Според някои Йончевата къща е била прокълната, тъй като след погрома на Априлското въстание тук отсяда Фазлъ Паша. Но погледнато по друг начин, именно тази къща спасява Трявна. Ирина Димитрова обяснява: "Тревненци разбрали за слабостта на пашата към сребролюбието, алкохола, храната. За да “погъделичкат” тези му страсти, устройват една хубава гощавка. С малко пари замрежват погледа и намеренията на пашата и той си тръгнал без да унищожи града."

 

Йончевата къща в мащаб е построена на половина за 40 дни. Друга емблематична за града сграда обаче е готова. Киревата къща се ражда в месеците на изолация само за 25 дни. Строена е от уста Димитър Сергюв, получил от турската власт титлата “архитектон”. По думите на Ирина Димитрова неговите къщи са "тежки, балканджийски къщи, носещи характера на Тревненския Балкан".

 

В къщите на Трявна има и друго нещо, типично за балканджиите. Местните хора винаги са взимали строителни материали от близката околност. Те са искали къщите им да са свързани с природата и с Балкана, разказва музейният уредник Ирина Димитрова.

 

Един от емблематичните елементи на тревненските къщи са така наречените "клюкарници". Прозорчета, разположени в ъглови чупки на сградите - така че човек може да “клюкарства” или просто да наблюдава кой минава по улицата. В Трявна всичко това все още може да се види. А Светлин Стефанов ще запази в мащаб онова, което вече е погълнато от годините.

 

Източник: nova.bg

Снимки: Николай ВасилковскиНовини

Шевицата, като неразделна част от българското народно изкуство

Още много любопитни неща разказва изложбата „Магията на разложката запеска“

Повече

Музеят в Разлог показва магията на разложката запеска с експозиция в Трявна

Експозицията ще бъде открита официално на 5 август от 17 часа

Повече

Представяне на тревненката Калина Тачева и новата ѝ книга "Завръщане от сенките"

Не забравяйте: днес, в 18ч, в сенчестия двор

Повече

Представителна изложба на НГПИ „Тревненска школа“ в галерия „Академия“ в НХА

Откриване на 29 юни 2022 г. (сряда), 18:00 часа

Повече

Планови прекъсвания на електрозахранването през втората половина на август

На 16.08.2022 г. в периода 08:20 ч. до 08:50 ч. и

Повече

Всички новини

Пълен списък на публикуваните новини

Към новините

Още новини, както и решенията на Общински съвет Трявна можете да намерите в портала на Трявна

https://www.gotryavna.bg

Към портала