Трявна лого

Дърворезбар "възкресява" къщите на Трявна в уникален макет

14-12-2020

 

Светлин Стефанов прави модели на изчезнали исторически сгради

 

“Възкръсналите” къщи на Трявна. Така тревненският дърворезбар Светлин Стефанов е решил да построи наново изгубените във времето стари сгради в балканското градче в мащаб 1:25. Всеки, посетил някога Трявна, е запомнил големите възрожденски къщи, запазили атмосферата на едни отминали времена - дървените врати и прозорци с резбовани дейтайли, масивните покриви, чардаци и стрехи, типични за местната строителна школа.

 

В тежките месеци на изолация от месец март до сега, Светлин Стефанов започва да строи - реже летвички, лепи прозорчета. Умаленият модел от подобие на кафез, вече е почти завършено копие на Йончевата къща. Архитектурен шедьовър, строен в средата на 19 век.

 

"Собственикът на къщата Христо Йончев е бил един от най-личните хора в Трявна. Роден е около 1820 година и е записан в данъчните регистри като един от най-имотните хора", разказва Ирина Димитрова от Специализирания музей за дърворезбарско и зографско изкуство. А информацията за този човек е от проучванията на османиста доцент Диана Георгиева.

 

3 архивни снимки и една рисунка помагат на дърворезбаря да определи правилните пропорции и да пресъздаде дори най-малките архитектурни елементи на Йончевата къща. "Когато съм виждал стари снимки на Трявбна, винаги съм се питал: “Коя е била тази сграда, която е толкова лична, а я няма в момента?”, коментира Светлин Стефанов.

 

Според някои Йончевата къща е била прокълната, тъй като след погрома на Априлското въстание тук отсяда Фазлъ Паша. Но погледнато по друг начин, именно тази къща спасява Трявна. Ирина Димитрова обяснява: "Тревненци разбрали за слабостта на пашата към сребролюбието, алкохола, храната. За да “погъделичкат” тези му страсти, устройват една хубава гощавка. С малко пари замрежват погледа и намеренията на пашата и той си тръгнал без да унищожи града."

 

Йончевата къща в мащаб е построена на половина за 40 дни. Друга емблематична за града сграда обаче е готова. Киревата къща се ражда в месеците на изолация само за 25 дни. Строена е от уста Димитър Сергюв, получил от турската власт титлата “архитектон”. По думите на Ирина Димитрова неговите къщи са "тежки, балканджийски къщи, носещи характера на Тревненския Балкан".

 

В къщите на Трявна има и друго нещо, типично за балканджиите. Местните хора винаги са взимали строителни материали от близката околност. Те са искали къщите им да са свързани с природата и с Балкана, разказва музейният уредник Ирина Димитрова.

 

Един от емблематичните елементи на тревненските къщи са така наречените "клюкарници". Прозорчета, разположени в ъглови чупки на сградите - така че човек може да “клюкарства” или просто да наблюдава кой минава по улицата. В Трявна всичко това все още може да се види. А Светлин Стефанов ще запази в мащаб онова, което вече е погълнато от годините.

 

Източник: nova.bg

Снимки: Николай ВасилковскиНовини

Fun Навън Фест 2021

В периода 13–15 август 2021 г.

Повече

Трявна Ултра се завръща този уикенд

След едногодишна пауза гответе се за шестото издани

Повече

Празник на билките в ДГ „Светлина“

Днес, на Еньовден, благодарение на усърдието

Повече

Биопроизводители обсъждат добри практики в Трявна

Управителният съвет на Българска Асоциация Биопродукти

Повече

Планови прекъсвания на електрозахранването през втората половина на месец юли

От 12.07.2021 г. до 30.07.2021 г.

Повече

Открита процедура за подбор на проектни предложения

Мярка 6.4.1. „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“

Повече

Открита процедура за подбор на проектни предложения

Мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“

Повече

Всички новини

Пълен списък на публикуваните новини

Към новините

Още новини, както и решенията на Общински съвет Трявна можете да намерите в портала на Трявна

https://www.gotryavna.bg

Към портала