Трявна лого

Тревненската художествена школа е жива и до днес

24-10-2020

 

Тревненската школа като направление започва съществуването си още около първите десетилетия на XVIII век, вероятно и по-рано. Слави се с прекрасните си архитектурни, декоративни и живописни образци. Хубавата новина е, че днес все още имаме изкусни майстори иконописци, представители на тази школа.

 

Днес ви срещаме с един от тях, Денислав Денев.

 

Представете се на нашите читатели и разкажете малко повече за себе си.

Казвам се Денислав Денев и съм от град Трявна. Представител съм на Тревненската дърворезбарска школа. Средното си образование завърших в Националната гимназия по приложни изкуства в града, специалност „дърворезба”. След това завърших „Скулптура” във Великотърновския университет. Двете специалности са в пълна симбиоза и взаимно се допълват.

 

Как стана така, че тръгнахте по този път – да изработвате красиви иконостаси, икони, подвързии за книги? Въобще как се зароди Вашият интерес към дърворезбата?

Любовта и привличането ми към дървото си оказа много силна и така започна всичко. Оборудвах ателие с нужната техника и започнах да мисля върху проекти. В началото започнах с по-дребни неща – малки иконостаси пана, рекламни табели, тавани и други. С течение на времето се усъвършенствах и започнах да получавам поръчки за по-големи проекти като художествено обзавеждане на домове и иконостаси за църкви. Под моите ръце, с подходящ екип, са излезли иконостасите на църквата „Св. Йоан Кръстител” в с. Резово и в храм „Рождество Христово”, намиращ се в кв. Младост, град София. Религиозната тематика продължих с изработването на иконите „Св. Георги”, „Св. Димитър” , „Св. Климент Охридски” и „Тайната вечеря” по сюжета на Леонардо да Винчи. Материалът, от който ги моделирам, е орех или круша, тъй като това е твърда дървесина и тя дава по-голяма възможност за детайл и дълбочина на рисунъка. С издателство „Български бестселър” от години имаме чудесно пъртньорство за изработването на бутикови изделия. Книги с дърворезбовани корици от орех, естествена кожа и инкрустирани със синтетични камъни, сред които са: „Рибния буквар", „История славянобългарска”, Библията, дърворезбовани албуми за семейството по повод различни събития, конференции, форуми, международни срещи и др.


Има ли интерес към този вид изкуство у нас? Може ли от подобна дейност човек да се издържа?

Според мен интерес има и винаги ще има, защото този вид изкуство е изконно българско, свързано с традициите, и е истинско, носещо красота, стил и изящество. За съжаление, творбите ми не достигат до масовия потребител, защото могат да си ги позволят хора с по-високи доходи, така че пазарът ми е силно стеснен. От подобна дейност човек може да се издържа, стига да е гъвкав и талантлив, да има собствен стил, който да се харесва, постоянно да се развива и усъвършенства. Не на последно място е нужен и много късмет. Интересът е повече от корпоративни или от индивидуални клиенти, които искат да притежават за дома си някой от тези красиви предмети? Моите изделия са насочени към всеки, който ги харесва и цени. Клиентите ми са различни. Имам такива, с които работя повече от 20 години, ценители на творчеството ми, такива, които си поръчват дадено произведение, защото държат да го имат в дома си. Някои ги поръчват за специални поводи или празници, с текст на гърба. Всичко е индивидуално. Голям е интересът към луксозната подвързия на книги, особено на Библията и „История славянобългарска”. Търсене има и на религиозните пана, които представляват интерес за много известни личности, държавни учреждения и частни корпорации. Всяко изделие е лично, ръчно изработено от естествен материал. Мои дърворезби има на много места в България и чужбина.

 

Разкажете ни малко повече за техниките и материалите, които използвате?

 

Как се отрази пандемията на Вашата дейност, какво се наложи да промените?Новини

Цветомир Чернокожев блести при разгром на Левице в Словакия

Цветомир Чернокожев и Левице подновиха своето участие

Повече

С изложбата "30 + 30" Светлин Стефанов отбеляза своя юбилей в Музея на хумора и сатирата

В изложбата са представени 30 негови карикатури...

Повече

Планови прекъсвания на електрозахранването през декември

От 30.11.2020 г. до 04.12.2020 г. в периода 08:30 ч. до 16:30 ч.

Повече

Тревненската художествена школа е жива и до днес

Срещаме ви с Денислав Денев

Повече

Открита процедура за подбор на проектни предложения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ

Мярка 1.1 „Професионално обучение и придобиване на умения”

Повече

Отворена процедура

Подкрепа за инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура

Повече

Обява за откриване на процедура чрез подбор на проекти

„Подобряване на природозащитното състояние на видове от мрежата Натура 2000“

Повече

ВОМР с подкрепата на ОП „Развитие на човешките ресурси” 2014 – 2020

МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“

Повече

Всички новини

Пълен списък на публикуваните новини

Към новините

Още новини, както и решенията на Общински съвет Трявна можете да намерите в портала на Трявна

https://www.gotryavna.bg

Към портала