Трявна лого

100 години Тревненска школа

12-10-2020

 

На 16 октомври, петък, от 18:00 часа в Музея на хумора и сатирата се открива представителната изложба „100 години Тревненска школа“, посветена на 100 годишнината от откриването на училището.

 

Изложбата включва творби създадени през последните три години от ученици от XII клас в специалностите „Интериорен дизайн“, „Художествена дърворезба“ и „Иконопис“. Повечето неща са дипломни работи.

 

Неизменна е връзката между НГПИ „Тревненска школа“ и Музея на хумора и сатирата. Още от създаването на музея до днес възпитаници на училището участват във всички издания на Габровското биенале, както и в групови и самостоятелни изложби в залите на Смешната къща.

 

Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ гр. Трявна съхранява и развива традициите на Тревненската възрожденска иконописна и дърворезбарска школа като дава професионална подготовка на ученици от цялата страна в три специалности „Художествена дърворезба“, „Интериорен дизайн“ и „Иконопис“. Открито е през 1920 г. като Държавно столарско училище. Целта е била, да се съхранят местните занаятчийски традиции в областта на художествената обработка на дървото. Фактически, това е първата решителна крачка за възобновяване на художествените занаяти и национални традиции, чиито функции и значение след Освобождението затихват.

 

Идеята за създаването на училището е от втората половина на 19 в. Принадлежи на големия възрожденски художник Николай Павлович, който през 1861 г. посещава Трявна по покана на Петко Р. Славейков.

 

През годините училището става културно средище, което привлича талантливи преподаватели, много от тях, завършили образованието си в престижни университети и академии извън страната. Сред тях са Иван Христов, Атанас Василев, Цаньо Антонов, Димитър Друмев и др.

 

От създаването си до днес училището преминава през различни форми на своето развитие – от столарско училище, през техническа гимназия по градоустройство, до техникум по дърворезба и вътрешна архитектура. През 1976 г. то се превръща в Средно специално художествено училище за приложни изкуства, а от 2009 г. е преобразувано в Национална гимназия за приложни изкуства. Понастоящем, училището е Държавен културен институт към Министерството на културата на Република България.

 

До края на годината предстои официално честване на 100-годишнината на училището 30 октомври, която ще бъде отбелязана със серия от събития в Трявна, както и издаване на представителен каталог по случай юбилея.Новини

Миграции в студиото на артиста II

Изложба на Роберт Баръмов (1966-2021)

Повече

Пиян шофьор с 3,25 промила алкохол се заби в ограда в Трявна

На 19 април, около 18:30 часа

Повече

Конкурс „Светлината на Великден“

Организиран от ПГИ "Рачо Стоянов"

Повече

Национален конкурс за детска рисунка на тема „Гергьовден”

Обява

Повече

Планови прекъсвания на електрозахранването през месец май

На 10.05.2021 г. В периода 08:30 ч. до 16:00 ч.

Повече

Открита процедура за подбор на проектни предложения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ

Мярка 7.2. „Подкрепа за инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“

Повече

Открита процедура за подбор на проектни предложения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ

По мярка 7.5 „Инвестиции за публично ползване в инфраструктура за отдих, туристическа инфраструктура”

Повече

Открита процедура за подбор на проектни предложения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ

Осигуряване на достъп до качествено образование в малките населени места и в трудно достъпните райони в общините Дряново и Трявна

Повече

Всички новини

Пълен списък на публикуваните новини

Към новините

Още новини, както и решенията на Общински съвет Трявна можете да намерите в портала на Трявна

https://www.gotryavna.bg

Към портала