Трявна лого

„Културен жест“ за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

21-05-2020

 

Областна администрация – Габрово представя изложбата „Културен жест“ за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май. Тя е част V от поредицата „Дързостта да бъдеш първи“, в която този път са представени бележити личности от Габрово и Габровска област свързани с културата в различните й аспекти и са били първи в своето направление. „Вярвам, че наш дълг е да помним тези личности и придаваме на своите деца историята на техните достижения. Така ние съхраняваме родовата памет, но и издигаме самочувствието си, че „и ний сме дали нещо на света““ – споделя областният управител Невена Петкова, която разкрива, че изложбата този път няма да бъде открита физически, макар че вече е подредена в сградата на Областна администрация, а ще бъде представена по интересен начин на официалната страницата на администрацията във фейсбук. Макар и интерактивно, гост на изложбата ще бъде министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, а повече за нея ще разкаже началникът на Държавен архив – Габрово Цветомира Койчева. „Въпреки пандемията изложбата е факт! Тя беше направена дистанционно в условията на извънредно положение и е доказателство, че за търсещия човешки дух, няма пречки. Не претендира за изчерпателност, съвсем заслужено в нея могат да намерят място още творци, които със своите таланти, постижения и любов могат да следват едно логично продължение на „Културен жест“- споделя от своя страна Цветомира Койчева.

 

В нея са включени 19 личности и 8 институции, състави и събития, свързани с Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна. Хронологическия им обхват е от Следоосвобожденската епоха до нашето съвремие с творци, които продължават да ни радват.

 

Изложбата се организира от Областна администрация – Габрово съвместно с Държавен архив – Габрово и със съдействието на Историческите музеи в Севлиево и Дряново, Музея на резбарското и зографско изкуство в Трявна, Музей „Дом на хумора и сатирата“, Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово, Регионален етнографски музей на открито „Етър“, Музей на Архитектурно – исторически резерват „Боженци“, Къща музей „Пеньо Пенев“, Българско национално радио и Детски радиохор към него, Радио Бумеранг, ОУ „Ран Босилек“ - Габрово. 

 

„Попаднахме в изключително предизвикателно време, променихме начина си на живеене, разбъркахме мислите си, спазваме социална дистанция, учим и творим онлайн, различни са делниците ни, както и празниците, но това няма да ни попречи да отправим своя „Културен жест“ в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май макар и в електронна среда.“ – споделят организаторите и отправят покана към всички  да разгледат изложбата на Фейсбук страницата на Областна администрация – Габрово https://www.facebook.com/OblastnaAdministraciaGabrovo/, откриването е  точно в 11:00 часа.

 

Източник: www.gb.government.bgНовини

Нови заглавия в Тревненската библиотека

Я да видим! Преживелици из пет континента

Повече

„Културен жест“ за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

С участието на СМРЗИ, Трявна, с материали за Иван Попдимитров и Пенчо Славейков

Повече

Щедро дарение за деца лишени от родителска грижа

Алианц България, в подкрепа на SOS Детски селища България

Повече

Удължава се детския конкурс за рисунка „Любими герои от приказките на Андерсен

Уважаеми родители, извънредното положение

Повече

Открита процедура за подбор на проектни предложения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ

МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ обявява процедура

Повече

Планови прекъсвания на електрозахранването през месец май

В периода 18.05.2020 г. - 22.05.2020 г.

Повече

Открита процедура за подбор на проектни предложения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ

МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана

Повече

КОНКУРС за длъжността „Експерт 2 по прилагане на стратегията за Водено от общностите местно развитие”

Местна инициативна група „Дряново-Трявна - в сърцето на Балкана”

Повече

Всички новини

Пълен списък на публикуваните новини

Към новините

Още новини, както и решенията на Общински съвет Трявна можете да намерите в портала на Трявна

https://www.gotryavna.bg

Към портала