Трявна лого

Тревненските светлописци

12-02-2020

 

Христо Златаров е син на куюмджия. Познанството му с редица представители на българската революционна емиграция в Румъния му дава възможност да запечата за поколенията образите на Панайот Хитов, Тома Хитров, на участници в Сръбско-турската война от 1876 г., по време на която той самият се сражава в четата на руския капитан Филип Зандриг. Златаров е един от активните членове на БЦБО - представител е на Благотворителното общество в Бузъу-Румъния. Взема участие и в Освободителната война като кавалерист.

 

Иконописецът от Витановския род, Симеон Цонев, е ученик на сръбския фотограф Давид Неделкович. Той внася първия фотоапарат в Трявна и на него се дължат портретите на известни тревненски личности. Знаменосецът на тревненската чета взема участие в сраженията при Новата махала на 9 май 1876 г., а след разгромяването и емигрира в Румъния, а оттам в Сърбия. Участва в Сръбско-турската, а после и в Освободителната война. В състава на 6 опълченска дружина се сражава при Шипка и Шейново, за което е награден с Георгиевски кръст за храброст.

 

За последния възрожденски фотограф Павел Висковски се знае, че е учил фотографско изкуство в Москва със съдействието на Московския славянски благотворителен комитет. От него са запазени 4 самостоятелни фотографии от периода 1874-1876 г. с посвещения на Киряк Цанков, Петър Енчев, П. Мусевич и Стоян Михайловски, както и един групов портрет с членове на БЦБО в Букурещ от 19.11.1876 г. Като представител на Гюргевската община е един от учредителите и ръководителите на БЦБО. Активно сътрудничи на руските вестници ”Ново време” и ”Московски ведомости” с дописки за турските зверства при потушаване на Априлското въстание и участието на български доброволци в Сръбско-турската война. През 1877-1878 г. е на служба при губернаторската канцелария в Свищов.

 

Лидия ГОРАНОВА

Специализиран музей за резбарско и зографско изкуствоНовини

Първа среща с книгата

Дечица и техните майки разглеждаха

Повече

В Трявна не е било Ориент, в Трявна е било само Европа

Преди години из Трявна плъзна упорит

Повече

Тревненци, контактували с Васил Левски

Професор Иван Унджиев установява

Повече

Кметът, който „прави от селото град“…

Никола Захариев (1898-1977 г.), по думите на сина му

Повече

Информационна кампания във връзка с втори прием по отворена процедура за подбор на проектни предложения по ОПНОИР

Информационна кампания

Повече

147 години от гибелта на Апостола Левски

Стъпки в снега

Повече

142 години от Освобождението и организация на движението по повод националния празник

За нормалното протичане на тържествата

Повече

Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство Трявна - Културен календар 2020 г.

Повече

Всички новини

Пълен списък на публикуваните новини

Към новините

Още новини, както и решенията на Общински съвет Трявна можете да намерите в портала на Трявна

https://www.gotryavna.bg

Към портала