Трявна лого

Представяне на книгата „Хората, които променят България. Вдъхновение в 30 истории“

28-11-2019

 

На 28 ноември от 18:00 часа в Музея на хумора и сатирата Даниел Пенев и AMG Publishing ви канят на габровската премиерата на книгата на „Хората, които променят България. Вдъхновение в 30 истории“. Изданието показва, че негативната представа за България далеч не е толкова достоверна, колкото изглежда на пръв поглед.

 

През последните 30 години в България стана модерно да се твърди, че тук нищо не се получава. Да, България със сигурност трябва да се справи с високите нива на корупция и битова престъпност и да запълни дефицитите в здравеопазването, образованието и правосъдието. Наличието на тези проблеми обаче не означава, че страната не напредва или че тук няма почтени, образовани и трудолюбиви хора, които коват промяната с ежедневните си действия. Именно такива хора представя Даниел Пенев в дебютната си книга, която излeзе по повод 30-годишнината от началото на прехода към демокрация у нас.

 

Даниел Пенев ще разкаже как, защо и кога е решил да напише тази книга и как е подбрал героите на историите в нея. Сред 30-те завладяващи сюжети два са свързани с Габрово. Читателите могат да научат повече за образователната платформа „Уча.се“ и за нейния създател – Дарин Маджаров. Той е роден в Дряново и е завършил Националната Априловска гимназия. Докато е докторант в Белгия през 2012г., започва да записва кратки видеоуроци в помощ на сестра си. Осъзнава, че в тази идея се крие огромен потенциал и ѝ се посвещава изцяло. Днес, 7 години по-късно, сайтът „Уча.се“ предлага над 14000 видеоурока и тестове по почти всички образователни предмети от 1. до 12. клас, които се придържат към официалната програма на МОН. Потребителите са около 550000, в това число над 7000 българи в чужбина.

 

Заедно с Даниел Пенев в представянето ще участва Маргарита Доровска. Родена в Плевен, тя завършва средното си образование в местната математическа гимназия и записва „Културология“ в СУ „Св. Климент Охридски“. След дипломирането си в продължение на четири години и половина работи като изследовател и куратор в неправителствения сектор. Харесва работата си и иска да гради кариера в сферата на независимите изкуства, но усеща, че ѝ липсват знания и умения. Заминава за Лондон и записва магистратура по куриране на съвременно изкуство в Royal College of Art – най-реномирания университет за изкуство и дизайн в света. След като се връща в България, първо работи като куратор на свободна практика, а после става експерт в Министерството на културата. От 2016 г. е директор на Музея на хумора и сатирата в Габрово. Тя си е поставила за задача да съхрани духа и наследството на този емблематичен културен център и да промени обществените нагласи за ролята на музеите.

 

---

За автора:

Даниел Пенев е журналист, маркетинг специалист и преводач. Правил е стажове в bTV, Dnevnik.bg и Reduta.bg. Негови материали са публикувани в български и международни медии („Клуб Z“, BBC Знание, EurActiv.com и Balkan Insight). Даниел притежава бакалавърска степен по журналистика и политически науки и международни отношения от Американския университет в България (АУБ) и магистърска степен по международни отношения от Централноевропейския университет (ЦЕУ) в Будапеща, Унгария.Новини

Честит празник на всички малки и вече пораснали деца!

Скъпи деца, уважаеми родители

Повече

Нови заглавия в Тревненската библиотека

Я да видим! Преживелици из пет континента

Повече

„Културен жест“ за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

С участието на СМРЗИ, Трявна, с материали за Иван Попдимитров и Пенчо Славейков

Повече

Щедро дарение за деца лишени от родителска грижа

Алианц България, в подкрепа на SOS Детски селища България

Повече

Удължава се детския конкурс за рисунка „Любими герои от приказките на Андерсен

Уважаеми родители, извънредното положение

Повече

Открита процедура за подбор на проектни предложения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ

МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ обявява процедура

Повече

Планови прекъсвания на електрозахранването през месец май

В периода 18.05.2020 г. - 22.05.2020 г.

Повече

Открита процедура за подбор на проектни предложения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ

МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана

Повече

КОНКУРС за длъжността „Експерт 2 по прилагане на стратегията за Водено от общностите местно развитие”

Местна инициативна група „Дряново-Трявна - в сърцето на Балкана”

Повече

Всички новини

Пълен списък на публикуваните новини

Към новините

Още новини, както и решенията на Общински съвет Трявна можете да намерите в портала на Трявна

https://www.gotryavna.bg

Към портала