Трявна лого

Проведе се областен етап на състезанието „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”

27-04-2018

 

В Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” - Габрово се проведе областния етап на ученическото състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”. В него взеха участие отборите, класирали се на първо място в общинските етапи на състезанието.

 

Състезанието е традиционно и се утвърди като една необходимост, свързана с подготовката на подрастващите за защита и самозащита при бедствия, пожари и извънредни ситуации. Целта му е не само да се проверят на практика знанията, уменията, сръчността и съобразителността на учениците за действие при различни критични ситуации, придобити в основния курс на обучение за действие при бедствия, но и да се мотивират към по-нататъшна подготовка за действия, свързани със защитата на населението при природни бедствия, промишлени аварии, катастрофи и пожари.

 

Състезанието протече на два етапа. Първият етап включваше проверка на теоретичните знания на учениците чрез решаване на тест. Във втория етап отборите показаха подготовката и уменията си за справяне с различни критични ситуации – земетресение, наводнение, замърсяване с промишлени отровни вещества, използване на индивидуални средства за защита, оказване на първа долекарска помощ и пожарна безопасност.

 

След оспорвана надпревара резултатите са:

На I-во място с 282,5 точки се класира отбора на ПМГ "Акад. Иван Гюзелев" - гр. Габрово.

На II-ро място с 260 точки е отбора на ОУ "Проф. П. Николов Райков" - гр. Трявна.

III-то място с 259,5 точки си спечели отбора на СУ "Васил Левски" - гр. Севлиево

IV-то място с 244 точки е за отбора на СУ "Максим Райкович" - гр. Дряново.

 

За всички отбори имаше купи, грамоти и награди, осигурени от „Сдружение за подпомагане на партньорството Тун – Габрово“ от гр. Тун, Швейцария и Противопожарната служба в Тун, Швейцария.

 

Победителите в състезанието Аделина Андреева, Виктория Христова, Мария Гьопсалиева и Александра Недкова- ученици от VII „б“ клас на ПМГ "Акад. Иван Гюзелев" - гр. Габрово, ще представят област Габрово на Националния етап на ученическото състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации".

 

Източник: dariknews.bg