Трявна лого

Размерите на трагедията

15-03-2018

 

"Изкореняване" на Костадин Бонев изследва арменския геноцид и пътя на травмата

 

Костадин Бонев е роден през 1951 г. в Трявна. Той е един от най-продуктивните български режисьори и сценаристи, с проекти както в документалното, така и в художественото кино. През последните години името му се свързва с документалния "Вапцаров. Пет разказа за един изстрел" (2014), изследващ обстоятелствата около смъртта на поета Никола Вапцаров, и игралния "Потъването на Созопол" (2014), който имаше дълъг и успешен фестивален живот. Докато се подготвя за представянето на "Изкореняване", следващият му игрален проект е вече в постпродукция - "Вълците идат", история за труден по характер театрален режисьор, който иска да сътрудничи на властта, но тя не иска да има общо с него. В ролите са Пенко Господинов, Стефан Вълдобрев, Мая Новоселска, Жорета Николова.

 

Новият филм на Костадин Бонев, посветен на арменския геноцид, е плод на четиригодишна работа. Режисьорът разглежда събитията от 1915-1917 г. в по-глобален план – какви обстоятелства довеждат до тях, как реагира западната преса, процесът на разпадане на Османската империя и раждането на Турция.


"Изкореняване" надниква и в оценката на съвременните арменци върху събитията и тяхното отражение върху настоящето на страната – от размислите на обикновените хора за "робската психология" до активизма на американско-арменската метъл група System of a Down.


Въпреки, че темата е нова за Бонев, интересът му към местата с динамична история е очевиден – във филмографията му са "Европолис", документална продукция за някога процъфтяващия, а сега почти изоставен пристанищен град Сулина в Румъния, посветеният на разпадането на Югославия игрален "Подгряване на вчерашния опит".


"Винаги съм изпитвал интерес към тази част от историята, която наричаме робство, но която ни е свързала с много други народи, които също са били в рамките на Османската империя. Мисля, че има страхотна дифузия между порядки, навици, кухня, архитектура. Съответно имаме много общо с арменците, които дори са живели под владичество общо 800 години", казва Бонев, когото намираме при завършването на английския дублаж на филма.


След "София филм фест" той ще бъде представен в Кашмир, Индия. "Филмът не е изцяло за геноцида, той е и за разпада на една империя. Исках темата да бъде погледната от различни страни и да достигна до първопричината. Никога не съм смятал, че подобно деяние може да бъде извършено от патологични изверги, а от държавни служители с европейски възпитание, които не искат да си цапат ръцете директно."


Извън разговорите си с българските арменци Бонев прави две десетдневни посещения в Армения през 2016 г. Запомня тези пътувания най-вече с усещането за топлота от местните. "Винаги ще се намери кой да ти помогне." На няколко пъти интервюираните във филма говорят по темата за наследената травма и дори желание за страдание.


"Преди години се срещнах с един сръбски художник, който беше много учуден, че рисуваме предимно трагичните моменти от историята, а не победите си. Близост с арменската народопсихология има, но понякога си мисля, че тя не е заради историческата съдба, а заради някаква предпоставеност към меланхолия. Поколенията предават определен код на възприятие - също както едно новоизлюпено пиле настръхва, когато чуе крясък на граблива птица – то не знае какво е това, но изпитва ужас. Но е интересно, че в момента има голяма обмяна между културите на Армения и Турция на артистично ниво."

 

"Не бива да съдим от днешна гледна точка или да привнасяме личните си стереотипи към минали събития", казва още режисьорът Костадин Бонев.


"Вече сме в години, в които е почти невъзможно да разговаряме със съвременник на събитията, и става въпрос за спомени, предавани през поколенията. Така че реших да не търся хора, които да преразказват това, което са чули от дядовците и бабите си, а предпочетох да се доверя на архивите – а те са много, геноцидът е изключително отразявано през годините събитие. За мен е важно едно история да бяга от идеологията. В случая документите и свидетелствата говорят много по-силно от всеки директен коментар. Не правя нищо повече от това да покажа фактите."

 

"Изкореняване" ще бъде показан в рамките на "София филм фест" във Френския институт на 19 март от 20:30 ч. Малко по-късно се очаква да тръгне и по кината.

 

Източник: www.capital.bg