Трявна лого

Двама мъже се отказаха от професиите си, за да учат за медицински сестри

14-02-2018

 

На фона на всеобщата криза за медицински сестри, двама мъже на средна възраст се отказаха от престижните си и добре платени професии, за да учат за медицински сестри във филиала на Варненския медицински университет във Велико Търново, съобщи БНР. Симеон Маринов и Светлан Николов са първокурсници. Вече са минали успешна първа сесия и сега са на практика в отделението по гастроентерология в областната болница.

 

46-годишният Светлан Николов от Трявна дълго е обмислял обучението си за медицинска сестра и казва, че това е преломен момент в неговия живот и път към реализацията на една мечта. “Идвам от Прага. Там работихме, имахме фирма за набиране на работници. С течение на времето реших да направя някаква преквалификация. Първоначално мислех да завърша образованието си и да се върна в Прага и да работя като парамедик, но по-късно, в процеса на работа ми хареса много преподавателската работа. Целта ми е да завърша образованието си и след това да стана асистент в Медицинския университет, филиала във Велико Търново. Медицинска сестра не е никак женска професия. Мога да кажа, че това е една мъжка професия, особено в някои отделения, където се изисква доста мъжка ръка и физическа сила“, разказва Николов. Светлан Николов е първокурсник в група с 16 момичета и още един мъж, които се обучават за медицински сестри.

 

32-годишният Симеон Маринов от Велико Търново пък се е отказал от професията си на търговски представител, за да изучава тънкостите на сестринството.

 

Източник: mediapool.bg