Трявна лого

Пътуваща изложба Свидетели: Памет за концлагера в Белене откриват днес

12-12-2017

 

Първата по рода си пътуваща изложба „Свидетели: Памет на концлагера „Белене”, посветена на жертвите на най-големия лагер за политически противници на тоталитарното управление на БКП, тръгва от София.

 

Гражданската инициатива е на фондация „Остров Белене”, фондация „Истина и памет” и Културен център „Евгений Босилков – Белене”, а представянето ѝ в столицата става съвместно с Държавна агенция „Архиви” (ДАА).

 

Откриването на изложбата ще се състои на 11 декември 2017 г., понеделник, от 17.30 часа в изложбената зала „Архиви” на ДАА на улица „Московска” № 5 в София.

 

Изложбата представя живота в концлагера чрез писмените или устни свидетелства на оцелели лагеристи.

 

Чрез спомените на бивши лагеристи изложбата дава възможност на различните поколения да добият представа за:

- как е създаден концлагерът на остров Персин;

- робския труд, извършван от лагеристите;

- побоищата над лагеристите и карцера, в който са изтърпявали наказания;

- бита и условия, в които са поставени въдворените;

- дневната дажба и глада в лагера;

- функционирането на женската част на лагера, организиран на съседния остров „Щурчето”;

- оцелелите горяни, които са въдворявани „Белене”;

- свещениците от различните християнски деноминации, въдворени в лагера;

- оценката за лагера „Белене”, дадена от функционери на БКП, попаднали в него;

- опитите за бягство от концлагера;

- поетичното и художественото творчество на лагеристите;

- въдворяването на представители на мюсюлманската общност, съпротивлявали се срещу насилствената смяна на имената през 1985 г. и др.

 

Изложбата ще може да се види на ул. „Московска” №5 в столицата от 11 до 22 декември. След това ще бъде представена в други населени места, институции или учебни заведения в страната.


За Дарик Михаил Маринов от Фондация „Остров Белене” каза: 
"Идеята на мобилната изложба е да пътува в цялата страна като вече имаме покани от средни и висши училища в столицата, както и от градовете Русе и Трявна. Надяваме се да събудим интереса на обществото и на младите хора, тъй като тези лагери са част от по-новата ни история и тя трябва да се знае от всички".

 

Фондация „Остров Белене” е създадена за изграждане на Мемориал на жертвите на комунизма на мястото на бившия Втори обект на остров Персин и е представена от Михаил Маринов.

 

Културен център „Евгений Босилков – Белене” се грижи за запазване на паметта на жертвите на тоталитарните режими на ХХ век и се ръководи от католическия свещеник Паоло Кортези.

 

Фондация „Истина и памет” работи за създаването на обективна обществена оценка за историята на комунизма и неговите  престъпления, което да доведе до недвусмисленото им осъждане.

 

Членове на Управителния ѝ съвет са проф. Евелина Келбечева от Американския университет в България, историкът Георги Михайлов (desehistory.com) и юристът Александър Кашъмов, а неин изпълнителен директор е журналистът Христо Христов.

 

Източник: dariknews.bg