Трявна лого

"Емко" си върна спрените договори срещу 6 млн. лв.

10-10-2017

 

Проблемът с договорите на частното оръжейно предприятие "Емко", чието изпълнение държавата прекъсна, отнемайки лиценза на предприятието, е решен в полза на всички страни. Компанията ще продължи да изпълнява всички, сключени от нея договори, работниците ще получават заплатите си, а държавният оръжеен посредник "Кинтекс" ще получи близо 6 млн. лв. допълнително от производителя, се разбра от думите им.

 

Това се разбра от изявления на собственика Емилиян Гебрев, министъра на икономиката Емил Караниколов и премиера Бойко Борисов пред медиите.

 

Премиерът съобщи, че "държавата ще вземе близо 6 млн. повече пари" и че е разрешил да работят заедно частните и държавните фирми, защото за радост има поръчки към тях, а и и двете форми на собственост "са ни еднакво мили".

 

Министърът на икономиката уточни, че е постигнато споразумение за възстановяване на договорите на "Емко" в пълния им размер. "Благодарение на г-н Гебрев и "Кинтекс" спечели немалък процент", каза той. Гебрев допълни: "Държавата застана зад гърба ни. Днес е един много хубав ден. Жалко, че така късно настъпи и жалко, че в последния момент се обърнахме към премиера за помощ. Всичко беше проверено от негова страна, всичко беше уточнено заедно с министъра на икономиката. Взе се правилното решение за нашата страна като цяло, което означава да запазим нашия имидж на България на външните пазари."

 

Видях грешка и при Гебрев, и при "Кинтекс", и в Министерството на икономиката, каза Борисов по повод отнемането на лиценза на дружеството и предаването на един от договорите за изпълнение на държавните ВМЗ. Днес Караниколов съобщи, че ще има работа и договори и за сопотските заводи.

 

Премиерът се възмути, че някои политици "се накачулиха на протестите, за да се покажат по телевизията", защото желанието им е "да се впият в някакъв процес".

 

Той съобщи, че тази вечер му предстои среща с представители на руската "Росатом", с която да обсъдят бъдещето на оборудването за АЕЦ "Белене", което България плати на Русия, но все още не е решила как да използва.

 

"Три милиарда български лева са изсипани там на Дунава и ние трябва да мислим какво да правим. За мен не е малко", каза Борисов и допълни, че целта е да има полза за държавата.

 

Източник: dnevnik.bg

 

УСПЯХМЕ!!! РАЗУМЪТ НАДДЕЛЯ СКЪПИ КОЛЕГИ И ПРИЯТЕЛИ! Според министър Караниколов!!! "От днес започва работата със споразумение за възстановяване на всички прекратени договори на Кинтекс с ЕМКО!!!* Протестът за утре е прекратен!!! Не знам, но за нас това е ПОБЕДА!!! Това бяха нашите справедливи искания и те са на път да бъдат решени!!!! Това се постигна благодарение на диалога, благодарение на разума между ръководството на нашата фирма, на Министерството, на Кинтекс и разбира се на Премиера!!! Това се постигна и благодарение на всички колеги от Трявна, Монтана и последните протести и на Русе!!! Благодарим Ви колеги! Ръководството на фирмата, Директорите на обособените производства и работниците и служителите бяхме като един юмрук!!! Така се кове победата!!! Благодарим и на медиите и на всички честни български граждани, които застанаха зад нас! Благодарим искрено!!! Единството винаги води до ПОБЕДА!!!! От утре продължаваме това,което можем да работим качествено и отговорно!!!! Протестите не ни бяха хоби, а начин и средство да отстояваме справедливите си искания! Е, УСПЯХМЕ!!!! Защитихме си работата и хлябът!

 

Това каза на брифинг в Министерски съвет собственикът на "Емко" Емелиян Гебрев. Той обясни, че се е стигнало до съгласие да не се руши повече авторитета на страната в очите на чуждестранните инвеститори.

 

Източник: Frognews.bg