Трявна лого

След среща при Борисов започват преговори между Министерството на икономиката и "Емко"

09-10-2017

 

По предложение на премиера Бойко Борисов започват преговори между ръководството на предприятието и Министерството на икономиката за изчистване на спорните въпроси около сключените от "Емко" договори. Това съобщиха от Министерския съвет, след като по желание на служителите на предприятието те бяха приети от премиера. Това бе и посочено като причина той да закъснее за започналия в 10 ч. при президента Румен Радев Консултативен съвет по национална сигурност.

 

И тази сутрин служители на "Емко" протестираха в близост до сградата на правителството, защото смятат, че с връщането на лиценза за търговия на дружеството проблемите му не са решени. По-рано през деня пък министърът на икономиката Емил Караниколов, чиято покана за среща протестиращите отхвърлиха в петък, обяви, че поведението на "Емко" вече прилича на рекет спрямо държавата.

 

Един от проблемите е, че произведена преди отнемането на лиценза продукция стои на пристанището в Бургас и нейният получател ще получи друга, произведена от държавното ВМЗ. В същото време от "Емко" са недоволни, че договорите им с контрагенти са отнети по времето, когато са без лиценз, и няма да бъдат възстановени.

 

Министър-председателят Бойко Борисов прие представители на протестиращите работници от оръжейния завод "Емко", които настояваха да изложат проблемите си лично пред него, съобщиха от правителствената пресслужба. Позицията им за развитието на ситуацията през последните месеци е представена от собственика на предприятието Емилиян Гебрев и членове на инициативния комитет.

 

"Винаги съм бил на мнение, че трябва да се изслушват страните и да се намери решение в диалог", посочил премиерът.

 

Източник: dnevnik.bg