Трявна лого

Музеят за резбарско и зографско изкуство в Трявна представя изложба в Шумен

17-08-2017

 

"От ръката тревненска" е новата временна изложба, подредена в Регионалния исторически музей в Шумен, с която гостува Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна. Това съобщиха от културната институция в областния град.


Акцент в експозицията са художествените занаяти дърворезба, иконопис и архитектура, които изграждат най-старата художествена школа у нас, възникнала през втората половина на ХVII в.


В изложбата са представени и занаяти, в които тревненци имат принос за развитието на културата у нас - розопроизводство, казаслък /декоративен текстилен занаят, работен изключително в Трявна и Одрин, практикуван от ХVII в./, куюмджийство и мутафчийство - занаят, при който в планинското селище се прави опит да бъде механизирано производството.


В изложбата са представени и оригинални предмети, майсторски свидетелства, снимки, инструментариум и проекти за дърворезба и други изделия. В музея е представена и възстановка на зографска работилница.


Настоящата експозиция е осъществена след участие в сесия за частично финансиране на проекти в областта на музейното дело и изобразителните изкуства на тема "Подготовка на временни експозиции и образователни програми" на МК.


Изложбата може да бъде разгледана в Регионалния исторически музей в Шумен от днес до средата на септември.

 

Източник: bta.bg