Трявна лого

Денислав Денев от Трявна изработи дърворезба за 80-годишния юбилей на Симеон Сакскобуркготски

07-08-2017

 

Картичка със собственоръчно положен подпис и лично послание от царя получиха всички гости на 80-ия му рожден ден. Близо два месеца след тържеството Симеон II продължава да изказва лично благодарността си за вниманието и подаръците.

 

Над 800 души се събраха в градината на двореца “Врана” за рождения ден на царя на 16 юни. За първи път в София от 17 г. насам се събра цялото семейство на Симеон. Сред гостите бяха и много представители на благодорнически фамилии от цял свят начело с испанската кралица София и гръцките крал Константин и кралица Анна Мария, принцеса Маргарита и принц Раду от Румъния, принц Александър и принцеса Катарина от Сърбия, принц Никола от Черна гора, принц Лека и принцеса Елия от Албания и др.

 

Тържеството се превърна в светското събитие на сезона. То бе и своеобразна реклама за България с отбраната селекция от вина, изпратени във “Врана” от най-реномираните наши изби от цялата страна.

 

Стотици са подаръците на Симеон II за юбилея, разкриха от секретариата му. Много от тях са получени по пощата - и в София, и в Мадрид, от Европа, Близкия изток и Мароко.

 

Испанското кралско семейство, което на тържеството във “Врана” бе представено само от кралица София, го дарило със скулптура на дърво от известния испански автор Хосе Ониева, придружено от плочка с надпис: “На Симеон 40+40. Честит рожден ден!” и подписите на крал Хуан Карлос и кралица София.

 

Приятна изненада бил подаръкът на царското семейство. Доня Маргарита и децата подарили на царя изданието на английски език на автобиографията му „Симеон II. Една необикновена съдба”, която вече излезе освен на български, на испански, френски, турски, румънски. Предстои издаването и на италиански и гръцки език.

 

От партията си НДСВ царят получил дърворезба “Тайната вечеря” на Денислав Денев от Трявна, която ще бъде изложена в православния параклис “Св. Иван Рилски” в “Царска Бистрица”. Бившите му министри пък учредиха фонд за възстановяване на православния параклис в двореца “Врана”.

 

Настоящият председател на БАН акад. Юлиан Ревалски и предшествениците му - академиците Никола Съботинов, Стефан Воденичаров, Благовест Сендов, подарили реплика на българско съкровище.

 

От президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова Симеон получил уникален сребърен часовник на дядо му цар Фердинанд.

 

Сред даровете имало много старинни документи, книги за България, картини от наши автори, старинни и съвременни икони. Повечето от кметовете подарили картини с пейзажи от техните градове. Няколко от многобройните букети, които доня Маргарита и сестрата на царя княгиня Мария Луиза получиха от гостите, били използвани за украсата на “Врана” и “Царска Бистрица”. По молба на царицата обаче повечето от тях били изпратени в дом за възрастни хора в София.

 

 

Източник: 24chasa.bg

Снимки: СЕКРЕТАРИАТ НА ЦАРСКОТО СЕМЕЙСТВО, Параскева Георгиева, Лиляна Клисурова, личен профил на Денислав Денев