Трявна лого

„Една нощ във Венеция“, но в Трявна и по бургаски

27-06-2017

 

Оперетата „Една нощ във Венеция“ от Йохан Щраус – син, ще представи довечера от 18.30 ч. състава на Държавна опера – Бургас в читалище „Пенчо Славейков 1871“ в Трявна. Постановката е режисирана от Марио Николов от Националния музикален театър, който влиза и в ролята на херцог Урбино. Заедно с него на сцената излизат певците на бургаската опера Петър Тихолов, Веселин Спасов, Александър Перпериев, Бранимир Недков и други. Диригент е маестро Иван Кожухаров, а сценографията е на един от най-изявените български сценографи – Иван Токаджиев. Танците са по хореографията на примата на Държавна опера – Бургас Галина Калчева, която наскоро бе наградена от бургаската община за професионалните си постижения.

 

Известна като една от най-забавните и популярни оперетни творби, постановката не слиза от световните сцени от създаването си през 1883 г. и се играе и до днес във Виенската народна опера. Използвайки любимия на публиката сюжет за карнавали и маскени балове, Щраус – син съвсем неволно поднася на зрителя водевил, в който хората от дъното на обществото се изкачват по социалната стълбица. Според оперните критици в това се крие и успехът на либретото. Според сюжета на „Една нощ във Венеция“ херцог Урбино, известен почитател на женската хубост без каквито и да е задръжки, опитва да съблазни съпругата на сенатор Бартоломео Делакуа. За да се срещне с нея, той наема гондолиер, от когото тя избягва за среща със своя любовник. На нейно място попада приятелката на организатора на тази среща – бръснаря Карамело, който неволно става сводник на херцога и любимата си. От своя страна пък Бартоломео Делакуа пристига на маскения бал не със съпругата си, а с предрешената като нея домашна готвачка. Разбира се, в дванадесетия час на бала всички маски падат.

 

„Една нощ във Венеция“ е любима оперетна творба в програмата на Държавна опера – Бургас. Постановката е известна от турнетата в цяла България в състава, в който довечера ще види публиката на Трявна.

 

Маестро Иван Кожухаров, който ще дирижира оркестъра по време на спектакъла, е роден и израсъл в Трявна. Той е в бургаската опера от 1977-ма година, където идва по разпределение веднага след като завършва Санкт Петербургската държавна музикална консерватория. Почетен гражданин е на Бургас, носител на Голямата награда на унгарския композитор Белла Барток. Като диригент е познат в над 21 държави в света. Преди седем години е дирижирал Лондонския симфоничен оркестър в звукозаписното студио "Abbey Road", по-известно като "студиото на "Бийтълс", записвайки саундтрака към италианския филм "Ii Peccato e La Vergogna".