Трявна лого

Ученици от СУ „П. Р. Славейков“ се включиха в инициативата „Осинови паметник”

23-06-2017

 

За поредна година ученици от СУ „П. Р. Славейков“ град Трявна се включиха активно инициативата „Осинови паметник“, съпътстваща националното честване на Шипченската епопея под патронажа на Президента ма Република България.

 

В община Трявна не е изграден паметник, свързан с Руско-турската освободителна война, затова младежите избраха да осиновят паметника на Петър Генчев - участник в Тревненската чета по време на Априлското въстание, станало причина за Руско-турската война.

 

Първата задача на учениците беше да проучат живота и дейността на Петър Генчев, както и причините за изграждане на паметника. Участници от клуб „В света на медиите“ посетиха Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство град Трявна, където се запознаха с историческите факти и изготвиха репортажи за училищния вестник “BOS“. Съвместно с ученици от клуб „Млад скаут” се погрижиха за почистване на района около паметника.

 

Паметникът беше използван за фон при връчване на ученическите книжки на учениците от седмите класове.

 

Изготвена е презентация за цялостната дейност, свързвана с инициативата. Презентацията е представена пред всички класове от прогимназиален етап на основната образователна степен.

 

Основните дейности извършени във връзка с инициативата:

  • През месец декември ученици от дванадесети клас посетиха специализиран музей за резбарско и зографско изкуство град Трявна, където проучиха участието на тревненци във войните . Имаха възможност да видят войнишки униформи и бойно оборудване от Първата световна война, демонстрирани от членове на Клуб – „Традиция“ – гр. Трявна.
  • Периодично районът около войнишкия паметник се поддържаше от групите по ЦДО в шести и седми клас.
  • Ученици от училището взеха участие в тържества по различни поводи, организирани от община Трявна пред паметника.
  • Дейностите по инициативата периодично бяха отразявани в местните медии и Facebook страницата на училището.