Трявна лого

Полски дипломати четат Яворов и Славейков за Деня на българската просвета (видео)

23-05-2017

 

Дипломати от посолството на Полша решиха да отбележат Деня на българската просвета и писменост с четене на откъси от произведения на класици на българската литература. В инициативата се включиха още и представители на Полския институт, както и семействата им.

 

Дипломатите дори разпространиха видео на поздрава си за 24 май. На него те са облечени в традиционни български народни носии – северняшка, тракийска, добруджанска, пиринска, родопска и шопска, докато четат откъсите от произведенията.

 

Сред класическите български произведения, които поляците са избрали, са химнът на българската просвета "Върви, народе възродени" на Стоян Михайловски, "Татковино" на Петко Славейков, "Родина" на Пейо Яворов и "Родна реч" на Ран Босилек.

 

В най-новата история на страната празникът на българската просвета се отбелязва най-дълго – от 166 години. За пръв път е честван на 11 май 1851 г. в епархийското класно училище в Пловдив.

 

"24 май е повод да се замислим за духовното и културно наследство, завещано от първите български учители – светите братя Кирил и Методий. Тяхната мисионерска дейност в края на ІХ в. има голямо значение за възникването и развитието на славянската писменост. Името на Кирил носи азбуката, която се използва и днес – кирилицата. През 1980 г. папа Йоан-Павел ІІ обяви братята Кирил и Методий за съпокровители на Европа", пише в приветствието на полските дипломати.

 

 

Източник: www.dnevnik.bg