Трявна лого

Селскост

22-05-2017

 

В резултат на проект  Rurality (2015-1-ES01-KA202-016167), финансиран по програма ЕРАЗЪМ+ от 15 до 19 май 2017 г. се проведе обучение на специалисти от държавите участници в гр. Леон, Испания. България беше представена от екип на Инфоцентър. Вълнуващо пътуване с много нова информация и срещи с интересни хора.

Rurality, както се казва проектът, всъщност е измислена дума, която няма еквивалент на български. Най-кратко и смислено я преведохме като „селскост“ или това е проект, за селските райони, с характерната за тях специфика, проблематика, но и чар, и неподправеност.

 

Всяка от държавите партньори по проекта имаше свои представители и така се оформи духовита, разнообразна и енергична група от 22 души от Испания, Италия, Португалия, България и Словакия.

 

Обучението включваше 5 работни сесии с презентации на отделните модули от разработения по проекта Методически наръчник за специалисти в развитието на селските региони и „Хоризонт 2020“.

 

Домакините се бяха постарали много за организирането на разнообразна и динамична програма.  Ето част от срещите:

Среща с местна инициативна група (МИГ) от областта Cuatro Valles.

Една от най-впечатляващите и вдъхновяващи срещи по време на пътуването – визитата в Предприятието за активен туризъм GUHEKO. Домакините  споделиха за трудното начало и дългия път от вече повече от 20 год. в туристическия бизнес. Презентираха дейностите за активен туризъм, който предлагат, плениха всички с типичния за тях приключенски и предприемачески дух.

 

Entrepeñas
Фирма за производство на биопродукти

 

Биоферма за говедовъдство в  Arbás Valley

Среща с четири  поколения фермери

 

Цветелина Лакова: „Благодаря на "Инфоцентър" Трявна, че бях част от екипа и преживях заедно с Кали, Тони, Наталия и Зори това красиво приключение в Леон, Испания. Възхитена съм от презентациите, които направиха на работните срещи с партньорите от другите държави, както и от начина на работа на международния екип. Леон е едно уютно и приятелско место с много вкусна храна, прекрасна природа и работливи хора. С удоволствие бих се връщала там отново и отново.“

 

Наталия Парова: „Искам да кажа едно огромно БЛАГОДАРЯ на екипа на ЦПО "Инфоцентър", Трявна. GRACIAS на домакините и всички партньори по проект Rurality, благодарение на които имах възможността да посетя невероятни места, да се запозная с местната култура и традиции, с местни инициативни групи, да се запозная отблизо с местни био-ферми и да видя как другите хора по света уважават природните дадености и създават добри бизнес отношения. Благодаря, че съм част от това голямо семейство!“.

 

За кулинарните ни преживявания, разходката из живописните кътчета на Сеговия и Леон, град Асторга - първото място в Европа, където се е правил шоколад, превозното средство, с което покорихме Испания, посещението в пещерата Valporquero и културния ни обмен с Франция вижте в галерията.