Трявна лого

Открити бяха Дните на дърворезбата в Трявна

05-05-2017

 

Днес в 17:00 ч. на старинния площад в Трявна кметът на града г-н Дончо Захариев тържествено откри Дните на дърворезбата. В откриването взеха участие директорът на НГПИ Тревненска школа Орфей Миндов, председателя на секцията по дърворезба към СБХ Камен Симов, Уста Дарин Божков.

 

В словото си г-н Миндов припомни, че в Трявна се е провел първият конкурс по дърворезба в следосвобожденска България и че днес се продължават традициите на старите тревненски майстори.  Във връзка с предстоящото председателство на България на ЕС пет екипа от ученици на НГПИ са работили по проекти на лого, които утре ще бъдат изложени на старинният площад и всеки ще може да даде своя глас за най-доброто от тях.

 

Ученици от тревненското училище по дърворезба пътуват до Брюксел.

 

Уста Дарин Божков припомни за традициите в дърворезбата, за старите майстори като Кънчо Пенчев – основател на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна, който ни е оставил пример на истински родолюбец.

 

Прочетен беше поздравителен адрес  от кмета на Велико Търново Даниел Панов.

 

В празничната програма се включи Танцова формация "Зорница", чието представяне можете да разгледате във фотоалбум "Танцов ансамбъл "Зорница" откри Дните на дърворезбата в Трявна".

 

В 18:30 в Галерия „Гъбенски“ бяха открити 2 изложби: Изложби на секция „Дърворезба“ при СБХ, НХА (Галерия „Гъбенски“) и  студентски творби (Център „Уста Дарин“).

 

Програмата за следващите дни можете да прочетете тук, като шествието и карнавала на ученици и майстори резбари от НГПИ „Тревненска школа“ до площад „Капитан дядо Никола“ се отлага с 20 минути във връзка с посрещането на композицията с парния локомотив.

 

На Гергьовден с парен локомотив до Трявна.