Трявна лого

"Без будилник": Роден пъзел от сърцето на България

07-04-2017

© Facebook/Роден пъзел
 

Реденето на пъзели е сред любимите занимания за свободното време вкъщи. На това се посвещават часове сами или в компания, а всеки пасващ елемент си е истински повод за усмивка. А какво ще кажете за роден пъзел? Започваме стъпка по стъпка от идеята до завършената картина в днешния "Без будилник"!

Български пъзели, които да популяризират парче след парче красотата на България в перфектни кадри. Идеята е на 25-годишните програмисти Надежда Серафимова и Йордан Енев, които искали да създадат нещо свое и различно.

Надежда обича да пътува и заразява Йордан със страстта към пътешествията. "Знаех, че Родината ни е красива, но не го бях осъзнал и го приемах като даденост", разказва той.

Докато опознават различни кътчета от България, се оформя и идеята за роден пъзел. Двамата започват да я реализират в края на миналата година, а изборът на първия - "Символите на Трявна", е сантиментален. Освен че е в сърцето на България, градът е по средата между родните им места Габрово и село Първомайци.

"Съчетахме полезното с приятното - за нас това е като хоби, на което отделяме много енергия и желание", казва Надежда.

Обичат да се разхождат в Трявна и я описват като място с неповторим дух и автентична архитектура, чиито тесни улички те отвеждат далеч от шума на забързаното ежедневие. Пъзелът, който показва пейзаж от града, е от 1000 части и е с размер 48 х 68 см.

И Надежда, и Йордан са вдъхновени от желанието си да откриват и научават нови неща. Представят си поредица от пъзели с български места и вече са се спрели на няколко фотографски кадъра за втория, които все още пазят в тайна.

Макар че отделят голяма част от свободното си време за реализацията на замисъла си, го правят с истинско желание. "Зарежда ни това, че други хора харесват идеята и че популяризираме нашата Родина", казват те.


Прочети още на: http://www.dnes.bg