Трявна лого

Тревненка стана Fallera Mayor (царица на фестивала) “Las Fallas” във Валенсия

26-01-2017

 

Феноменът на имиграцията е променил лика на град Валенсия. И най-много за хората, които са в комисиите на сдруженията „Falla” на световно известния фестивал на Валенсия „Las Fallas“ , който е признат от ЮНЕСКО за част от културното наследство на човечеството. Вече много граждани от всички възможни националности са членове на тези сдружения и участват активно във всички мероприятия. Ето един пример: комисията на сдружението Falla - Manuel Candela-Beatris Tortosa е имала честта да избере за главна fallera (царица на фестивала) българката Лора Георгиева Русева.

 

„Дойдох във Валенсия когато бях на девет години. В България баща ми беше следовател, а майка ми работеше в администрацията на една фирма. Те останаха без работа и решиха да опитат в Испания. В Трявна останаха моите баби и останалата част от семейството ми. Аз се опитвам да си ходя всяка година. Дойдох в Испания, без да зная езика или обичаите. Отне ми около шест месеца, за да се адаптирам, но от там насетне всичко върви много добре."

 

 

„Първите години празнувах „Las fallas” на улицата, като мнозинството” добавя Лора.

 

Когато е била на петнадесет години се запознава с едно момче, Карлос Мигес Москардо, с когото е и до днес, който й казал, че има една „Falla”, която се казва Мануел Кандела-Беатрис Тортоса, която ще й хареса много. Фамилията Мигес Москардо са стари членове и участват в комисията. Лора прекрачила прага на Фаята и останала там и до днес.

 

От ръководството на фаята разкават, че Лора е участвала с ентусиазъм в различни делегации и само й е липсвало да стане главна файера (царица на празниците, която се избира всяка година).

 

 

„Миналата година започнах да мисля за това. И тази година успях” казва Лора. Тя е на 26 години, завършила ветеринарна медицина - помощник на ветеринарния лекар, но сега работи в магазин за парфюми

 

Миналата неделя е била нейната коронация, на която тя е била облечена в типичната рокля за тези празници - сива на цвят, дело на I’Agulla d’Or.

 

 

Специално за церемонията е дошла баба й от България, тъй като всичко е една огромна тръпка, поддържа я бъдещата й свекърва Лола Москардо.

 

Когато президентът на фаята Хуан Хосе Гарсия е връчил почетната лента на Лора, тя е станала петдесетата главна файера (царица) на сдружението Falla Manuel Candela Beatris Tortosa, което има 60 годишна история.

 

 

Не всичко е лесно в това испанско-българско царство. Особено трудно е да се обясни в България какво означава да бъдеш Fallera Mayor (царица), както и да обясниш какво всъщност представлява „Las fallas”.

 

Въпреки, че Лора говори без какъвто и да е акцент испански език, тя не отрича произхода си. “У дома си говорим на български и се опитваме да поддържаме някои обичаи, празници и, разбира се, българската кухня”. Но Лора мисли като валенсиянка и казва: “Препоръчвам на всеки, който дойде да живее във Валенсия да се присъедини към някоя фая. Това е една вечна фиеста, начин на създаване на контакти, начин на живот. Аз вече съм десет години във фая и всеки ден откривам нови неща. А тази година ще бъде незабравимо!”

 

Снимки: www.levante-emv.com

Източник: worldbg.eu