Трявна лого

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов награди общественици за активна военнопатриотична дейност

19-10-2018

 

На тържествена церемония снощи, 18 октомври, министърът на отбраната Красимир Каракачанов връчи юбилеен медал „100 години Първа световна война“ на 19 общественици от община Габрово.

 

Медалът се присъжда за активна военнопатриотична дейност и безвъзмездна работа при осъществяването на Мемориални комплекси „Стена на Храбростта“ в градовете Трявна и Плачковци.

 

Благодаря на тези хора и на техните приятели за това, че полагат усилия, за да направят нещо полезно за запазването на българската национална памет за бъдещите поколения“, каза министър Каракачанов в обръщението си към наградените.

 

Инициативната група е събрала чрез продажба на книги 4000 лв., останалите средства за изграждането на Мемориалите са отпуснати от Министерството на отбраната и община Трявна.

 

Преди официалната церемония министър Каракачанов се срещна със заместник-кметовете Нела Рачевиц и Климент Кунев, и подп. Кристиян Гранджан, началник на Военно окръжие-Габрово.

 

По време на срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с възможностите, които предлагат висшите военни училища на младите хора, бъдещата им реализация на пазара на труда и опазването на обществения ред и сигурност.

 

Днес, 19 октомври, министър Каракачанов, заедно с кмета на Габрово Таня Христова, ще открият международното състезание COMMANDO CHALLENGE 2018, посветено на петимата български военнослужещи, загинали преди 15 години при атентата срещу база „Индия“ в Кербала, Ирак.

 

Състезанието започва в 9.00 часа и ще продължи до събота, 20 октомври, на тактическия полигон на „Алфа Метал“ в района на с. Мичковци, Габровско. Събитието е отворено за граждани.

 

Източник: dariknews.bg