Трявна лого

110 години след обявяването на Независимостта търновци ще посрещнат Фердинанд и правителството на Малинов с възстановка

13-08-2018

110 години след обявяването на Независимостта търновци ще посрещнат княз Фердинанд и правителството на Малинов на гара "Трапезица", съобщиха от Регионалния исторически музей във Велико Търново.


Във възстановката ще бъде включен и влак с парен локомотив. Атракционното пътуване с парния влак "Корона експрес" ще започне в 11.50 часа на 23 септември от гара Горна Оряховица. Част от влаковата композиция е и вагонът на цар Борис Трети.


В 12.10 ч. на гара "Трапезица" ще бъде представена историческа възстановка на пристигането на княз Фердинанд, министър-председателя Александър Малинов и официалните лица.


Зрителите ще видят посрещането им от кмета и търновското гражданство и ще чуят текста на Манифеста за провъзгласяване на Независимостта на България, както и обявяването на княз Фердинанд за български цар.


След възстановката ретро влакът ще потегли за Трявна с маршрут - гара Велико Търново, гара Дебелец, гара Дряново, спирка Бачо Киро /Дряновски манастир/ и Трявна, където ще пристигне в 14:10 ч. След едночасов престой в Трявна, влакът ще отпътува обратно по същия маршрут до гара Горна Оряховица.


Билети за пътуването на ретро-влака ще се предлагат в касите на БДЖ в цялата страна, а организаторите посочват, че местата са ограничени.


Възстановката на гара "Трапезица" е безплатна.

 

Източник: БTA