Трявна лого

1 април в Дома на хумора и сатирата в Габрово

29-03-2018

Както всяка година 1 април е един от най-интересните дни да посетите Дома на хумора и сатирата. Не само защото празнуваме 46-ия рожден ден на Музея и ще можете да се насладите на интересни събития и изложби, а и защото правим специален подарък за всички, които са решили да ни поздравят за празника - това е ден на отворените врати и всеки влиза безплатно. Няма да сме пестеливи на гостоприемство, ще се уверите!

 

Програмата за рождения ни ден ще позволи на всеки, който е решил да ни гостува в Деня на шегата, да се забавлява през целия ден на територията на Музея. Самото "тържество" всъщност започва още на 31 март с моноспектакъла на Волен Митев "Монолог на един Шут" от 18:00 часа.

 

А какво ще се случи на 1 април?

В 11 часа в зала 4 се открива пътуващата изложба „Изобретенията" на Детския научен център „Музейко". Тук освен  че ще се смеете, ще се почувствате и откриватели. Имаме удоволствието да поканим всички малки и големи почитатели на науката. Тя е посветена на сензационните открития на 19-ти и 20-ти век и представя едни от най-популярните приспособления, за които знаем твърде малко.  Днес не можем да си представим свят без технологии, но да се достигне до тяхното създаване и усъвършенстване е коствало усилията на много хора. Експозицията увлекателно представя най-интересните моменти – от гениалната идея, през трудностите, до сензационните изобретения, променили живота на цялото човечество.  Тук освен да научите много, ще можете и да изпробвате – от телеграфа и рентгена, до „дядото" на смартфона.

Изложбата ни гостува от 1 април  до 31 октомври, а по случай 1 април,  не на шега, музеят се връща и към лятното си работно време – без почивен ден.

В 14 часа в зала 5 малките почитатели на изкуството ще имат възможността да участват в детско творческо ателие на Школата по приложни изкуства на Ива Пенчева, част от Националната детска асамблея  "Празнични докосвания в цвят и коприна".

__________________________________________________________


През целия празничен ден в залите на Музея ще се провеждат интересни викторини с въпроси, свързани с изложбите, повечето от които са съвсем нови и са открити като прелюдия към 1 април.

Радикалните игри на Molleindustria" е интерактивна изложба за малки и големи, в която са представени различни компютърни игри. Те си поставят за цел да въвлекат играчите в сериозните теми на ежедневието, които при други обстоятелства често предпочитаме да заобикаляме. Един от най-знаменитите автори в света, които правят такива игри, е Паоло Педерчини, по-известен с неговия дългогодишен проект La Molleindustria. Неговите радикални игри съчетават сарказъм, ирония и алегория, за да постигнат един резултат, който може едновременно да разсмее, натъжи и ядоса аудиторията. Някои от тях са създадени преди повече от десет години, но са актуални и днес и без изгледи да бъдат решени скоро поставените въпроси.
Изложбата се намира в зала 6 на третия етаж.
______________________________________________________________

 

 

Изложбата на професор Иван Газдов „Черни докосвания. Почит за графикатурата" е една различна история, въвличаща ни извън рамките на обозримата реалност и изпращаща ни отвъд границите на комфортното равновесие между смисъл и форма. Графикатурата казва – това, което виждате, не е онова, което си мислите, че виждате. Заради това професор Газдов споделя „Когато рисувам, аз не мисля, аз измислям!" В неговото творчество са „втъкани" много хумор и ирония.
Изложбата е в зала 7.

______________________________________________________________

 

 

На 1 април ще се насладите и на две от временните ни изложби, които станаха емблематични за родния на Кристо  град Габрово - "Роден в Габрово" и "Кристо и Жан-Клод. Проекти".  "Кристо и Жан-Клод. Проекти" представя подписани постери и видео материали от знакови произведения на двамата артисти, а експозицията "Роден в Габрово" е документален разказ за семейство Явашеви и първите стъпки на малкия Христо в изкуството.
Изложбите се намират в зала 3 "Стефан Фъртунов".
__________________________________________________________

И не идвайте с празни ръце на рождения ден, ще има кой да ви отвори вратата !Новини

Интервю с кмета на Община Трявна и председателя на Общински съвет Трявна

Относно закриването на ортопедичното отделение към МБАЛ "Д-р Теодоси Витанов"

Повече

Gabrovo Game Jam - Весел хакатон

За трета поредна година от 25 до 27 януари

Повече

Откриха канабис в жилището на млад тревненец

Образувано е досъдебно производство

Повече

Община Трявна се сдоби с нова многофункционална машина

В Трявна вече е въведена в експлоатация

Повече

Планови прекъсвания на електрозахранването през втората половина на януари

В периода 14.01.2019 г. - 18.01.2019 г.

Повече

Тече оценката на първите подадени пред МИГ "Дряново - Трявна - в сърцето на Балкана" проекти

В ход са три процедури за оценка на подадените проекти

Повече

Мобилни екипи на полицията посещават селата от област Габрово през януари 2019 г.

През новата година продължават посещенията

Повече

Измамнически обаждания към хотелиери и собственици на къщи за гости

През последните дни на собственици

Повече

Всички новини

Пълен списък на публикуваните новини

Към новините

Още новини, както и решенията на Общински съвет Трявна можете да намерите в портала на Трявна

http://www.gotryavna.bg

Към портала