Трявна лого

Проф. Горчев стана носител на Медицински Оскар 2017 в категория Професионално признание

12-10-2017

 

Третото издание на Националните годишни медицински награди 2017 подкрепя кампанията "Не на насилието", която възниква в отговор на зачестилата агресия срещу лекари в цялата страна. Информационната кампания е по инициатива на Българския лекарски съюз в партньорство с пациентски организации „Заедно с теб“. Основна цел на церемонията е да подпомогне популяризирането и отличаването на добрите практики в медицината, успехите на българските медици у нас и по света, да поощри техните стремежи за по-добро качество на живот в България. Четиринайсет български лекари и екипи получиха.

Националните годишни медицински награди за 2017 за значими постижения в областта на медицината. Така наречените Медицински Оскари бяха връчени на официална церемония в София. В категорията „Професионално признание 2017”  отличието беше връчено на чл.-кор. проф. Григор Горчев, управител на УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен и почетен ректор на Медицински университет – Плевен.

Един от водещите хирурзи у нас - чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев, управител на УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен, е сред отличените в категория „Професионална признание“ в третото издание на Медицинските Оскари. Проф. Горчев е лекар с три специалности – акушерство и гинекология, онкология и хирургия. Той е директор на Научноизследователски институт и почетен ректор на Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен). Провел е множество специализации в цял свят. Председател е на Българската асоциация по гинекологична ендоскопия, на Българската асоциация по минималноинвазивна гинекологична хирургия и на Балканския медицински съюз. Член е на Управителния съвет и съосновател на Асоциацията по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа.

Доказателство за значимия научен и обществен принос на проф. д-р Горчев е и признанието, което получава като единствения акушер-гинеколог, член-кореспондент на Българската академия на науките и носител на най-високото държавно отличие - орден „Стара планина“ първа степен за изключително големи заслуги към Република България в областта на медицинската наука и практика. Професорът е отличен и с множество други високи отличия и награди - „Почетен гражданин на град Трявна” и „Почетен гражданин на град Плевен”; Почетен знак І степен от Българския лекарски съюз
за принос в развитието на медицината и други. Американският биографичен институт на САЩ и Комисията за международни проучвания обявяват проф. д-р Григор Горчев за „Личност на годината – 2005”. Той е удостоен два пъти с почетното отличие „Лекар на годината” на БЛС през 2006 г. и през 2011 г.


По идея и под ръководството на проф. Горчев към Медицински университет - Плевен през м. юни 2007 г. е разкрит уникален за Източна Европа и на Балканския полуостров Телекомуникационен ендоскопски център с експериментална операционна зала и два виртуални ендотренажора – системи за обучение по ендоскопска хирургия в реално време.

Като първия сертифициран хирург на конзола, той е пионер във въвеждането и развитието на нов тип хирургия в клиничната практика – робот-асистирана хирургия в гинекологията. За първи път в Югоизточна Европа проф. Горчев извършва хистеректомия с роботизираната система Да Винчи през 2008 г. Извършва първата в Източна Европа роботизирана операция на жена с рак на шийката на матката със запазване на детеродните й функции през 2010 г. След роботизирана операция на жена с рак на маточната шийка и запазване на детеродните й функции пациентката забременява по метода ин витро и това става първият случай на успешно реализирана бременност към момента през 2012 г.

За първи път в България и Източна Европа през м. декември 2012 г. проф. д-р Горчев въвежда прилагането на HIFU технологии (високоинтензивен фокусиран ултразвук) за лечение на солидни тумори.

 

Източник: dariknews.bgНовини

Фото изложба "Поколения"

На 22-ри септември в кафе-бар на НЧ "Пенчо Славейков 1871"

Повече

„Цветна градина“

Изложба дървопластика на Антон Георгиев

Повече

Празник на „габровския шоколад”

През почивните дни гостите на Трявна

Повече

Новото пристанище

Театър без диплома при НЧ "Иван Вазов 1904"

Повече

ІV-ти национален фолклорен фестивал „Надиграване с Балкани”

Покана

Повече

Измамнически обаждания към хотелиери и собственици на къщи за гости

През последните дни на собственици

Повече

Всички новини

Пълен списък на публикуваните новини

Към новините

Още новини, както и решенията на Общински съвет Трявна можете да намерите в портала на Трявна

http://www.gotryavna.bg

Към портала