Трявна лого

Представяне на книгата „Хората, които променят България. Вдъхновение в 30 истории“

28-11-2019

 

На 28 ноември от 18:00 часа в Музея на хумора и сатирата Даниел Пенев и AMG Publishing ви канят на габровската премиерата на книгата на „Хората, които променят България. Вдъхновение в 30 истории“. Изданието показва, че негативната представа за България далеч не е толкова достоверна, колкото изглежда на пръв поглед.

 

През последните 30 години в България стана модерно да се твърди, че тук нищо не се получава. Да, България със сигурност трябва да се справи с високите нива на корупция и битова престъпност и да запълни дефицитите в здравеопазването, образованието и правосъдието. Наличието на тези проблеми обаче не означава, че страната не напредва или че тук няма почтени, образовани и трудолюбиви хора, които коват промяната с ежедневните си действия. Именно такива хора представя Даниел Пенев в дебютната си книга, която излeзе по повод 30-годишнината от началото на прехода към демокрация у нас.

 

Даниел Пенев ще разкаже как, защо и кога е решил да напише тази книга и как е подбрал героите на историите в нея. Сред 30-те завладяващи сюжети два са свързани с Габрово. Читателите могат да научат повече за образователната платформа „Уча.се“ и за нейния създател – Дарин Маджаров. Той е роден в Дряново и е завършил Националната Априловска гимназия. Докато е докторант в Белгия през 2012г., започва да записва кратки видеоуроци в помощ на сестра си. Осъзнава, че в тази идея се крие огромен потенциал и ѝ се посвещава изцяло. Днес, 7 години по-късно, сайтът „Уча.се“ предлага над 14000 видеоурока и тестове по почти всички образователни предмети от 1. до 12. клас, които се придържат към официалната програма на МОН. Потребителите са около 550000, в това число над 7000 българи в чужбина.

 

Заедно с Даниел Пенев в представянето ще участва Маргарита Доровска. Родена в Плевен, тя завършва средното си образование в местната математическа гимназия и записва „Културология“ в СУ „Св. Климент Охридски“. След дипломирането си в продължение на четири години и половина работи като изследовател и куратор в неправителствения сектор. Харесва работата си и иска да гради кариера в сферата на независимите изкуства, но усеща, че ѝ липсват знания и умения. Заминава за Лондон и записва магистратура по куриране на съвременно изкуство в Royal College of Art – най-реномирания университет за изкуство и дизайн в света. След като се връща в България, първо работи като куратор на свободна практика, а после става експерт в Министерството на културата. От 2016 г. е директор на Музея на хумора и сатирата в Габрово. Тя си е поставила за задача да съхрани духа и наследството на този емблематичен културен център и да промени обществените нагласи за ролята на музеите.

 

---

За автора:

Даниел Пенев е журналист, маркетинг специалист и преводач. Правил е стажове в bTV, Dnevnik.bg и Reduta.bg. Негови материали са публикувани в български и международни медии („Клуб Z“, BBC Знание, EurActiv.com и Balkan Insight). Даниел притежава бакалавърска степен по журналистика и политически науки и международни отношения от Американския университет в България (АУБ) и магистърска степен по международни отношения от Централноевропейския университет (ЦЕУ) в Будапеща, Унгария.Новини

„Nostos Algos” - един късометражен филм на Силвана Гатева

Казвам се Силвана Гатева и съм на 20 години

Повече

Коледен концерт - спектакъл

Традиционен Коледен концерт

Повече

Конкурс за подкрепа на млади таланти в съвременното изкуство и наука

НДФ „13 века България“ обявява конкурс

Повече

Традиционен Коледен концерт на камерен хор "Еуфоника" към НЧ "Пенчо Славейков 1871" - гр. Трявна

Художествен ръководител Виолета Сиракова

Повече

„Аз съм Българка!“ – Продължението в Трявна на 27 декември

На 27 декември 2019 година от 17 часа

Повече

Помагаме на Галя Илиева, включи се и ти!

Ето как може да си съпричастен с каузата

Повече

Едно училище – радост за очите и душата

На 2 декември т.г. имах удоволствието да посетя

Повече

Планови прекъсвания на електрозахранването през декември

На 03.12.2019 г. от 09:30 ч. до 10:30 ч.,

Повече

Още един автобусен превозвач се включи по линията София – Трявна

"ГРУП ПЛЮС" ЕООД извършва превози

Повече

Всички новини

Пълен списък на публикуваните новини

Към новините

Още новини, както и решенията на Общински съвет Трявна можете да намерите в портала на Трявна

http://www.gotryavna.bg

Към портала