Трявна лого

Творбите на 17 художници в изложба на галерия „Христо Цокев”

02-11-2018

 

На 6 ноември от 17:30 ч. в ХГ „Христо Цокев” ще бъде открита изложба „ПАСТЕЛ” от фонда на галерията. В експозицията са включени 17 автори, сред които Александър Петров, Никола Николов, Греди Асса, Дянко Колев, Румен Скорчев и др. Подбраните творби са от жанровете портрет, натюрморт и пейзаж. В някои произведения се наблюдават плавни меки преходи между цветовете, а други са изпълнени в ярки нюанси и с повече експресивност.

 

В експозицията са включени пейзажи на известните габровски художници Никола Николов, Дянко Колев, Иван Георгиев.

 

Никола Николов - дългогодишен председател на СБХ Габрово активизира и утвърждава габровската група на художниците като една от най-дейните. Академик Светлин Русев казва за него: “Преди всичко Никола Николов беше  художник от класа, имаше проста и чиста форма, с дълбок усет за природата и човека.”
 

Перфектно изчистен до стилизиране е пейзажът „Зима” на Дянко Колев, дългогодишен директор на СХУ за ПИ Трявна и носител на наградата на Община Габрово на изложбата, посветена на празника на Габрово. Природната картина е изпълнена с колорита на сухия пастел – една от любимите техники на художника. Иван Христов-Грога - колега и приятел, споделя: „Цветовете, светлината и сянката в пейзажа при него са овладени до съвършенство.”

 

Иван Георгиев-Дългия е добре познат на габровската публика, запомнен като изключителен творец, префекционист, който не прави компромиси в творчеството си. Усамотението му с природата е деликатно пресъздадено в неговите творби.

 

Останалата част от пейзажите в изложбата са от Международен пленер по живопис „Боженци” на художниците: Манфред Агурски, Микаел Аугустинкси и Золтан Ленкей.

 

Александър Петров-Лавандулата работи в областта на пейзажа и фигуралната композиция, отличава се с интензивен колорит и подчертана декоративност. В изложбата участва с „Голо тяло”, рисунка на жена в ракурс, изпълнена в топла гама върху студен фон. 

 

С „Голо тяло II” e представен великотърновският художник Вельо Митев. Рисунката е реалистична, в топла гама, като преобладават розово-кафеникавите тонове, примесени с цинобър и бяло.

 

Добрият автопортрет е не това, което един човек вижда в огледалото, а това, което човек вижда вътре в себе си. В този смисъл творбата „Интериор в огледалото” на Греди Асса не само разкрива креативността на артиста, но показва и неговия вътрешен свят чрез собствената му дълбоко психологическа и откровена себеоценка.

 

Три рисунки на Румен Скорчев, обединени под общото заглавие “Вдъхновение”, представят човешката фигура, изведена до една нова форма, извън академичните правила. Акад. Румен Скорчев работи в областта на илюстрацията, графиката, рисунката и живописта, с голям принос в изобразителното изкуство и неговото популяризиране по света. Биографията на художника  представлява дълъг списък от награди, успехи и отличия.

 

Изложбата може да бъде разгледана до 28.11.2018 г. (сряда).

 

Източник: dariknews.bgНовини

Интервю с кмета на Община Трявна и председателя на Общински съвет Трявна

Относно закриването на ортопедичното отделение към МБАЛ "Д-р Теодоси Витанов"

Повече

Gabrovo Game Jam - Весел хакатон

За трета поредна година от 25 до 27 януари

Повече

Откриха канабис в жилището на млад тревненец

Образувано е досъдебно производство

Повече

Община Трявна се сдоби с нова многофункционална машина

В Трявна вече е въведена в експлоатация

Повече

Планови прекъсвания на електрозахранването през втората половина на януари

В периода 14.01.2019 г. - 18.01.2019 г.

Повече

Тече оценката на първите подадени пред МИГ "Дряново - Трявна - в сърцето на Балкана" проекти

В ход са три процедури за оценка на подадените проекти

Повече

Мобилни екипи на полицията посещават селата от област Габрово през януари 2019 г.

През новата година продължават посещенията

Повече

Измамнически обаждания към хотелиери и собственици на къщи за гости

През последните дни на собственици

Повече

Всички новини

Пълен списък на публикуваните новини

Към новините

Още новини, както и решенията на Общински съвет Трявна можете да намерите в портала на Трявна

http://www.gotryavna.bg

Към портала