Трявна лого

Творбите на 17 художници в изложба на галерия „Христо Цокев”

02-11-2018

 

На 6 ноември от 17:30 ч. в ХГ „Христо Цокев” ще бъде открита изложба „ПАСТЕЛ” от фонда на галерията. В експозицията са включени 17 автори, сред които Александър Петров, Никола Николов, Греди Асса, Дянко Колев, Румен Скорчев и др. Подбраните творби са от жанровете портрет, натюрморт и пейзаж. В някои произведения се наблюдават плавни меки преходи между цветовете, а други са изпълнени в ярки нюанси и с повече експресивност.

 

В експозицията са включени пейзажи на известните габровски художници Никола Николов, Дянко Колев, Иван Георгиев.

 

Никола Николов - дългогодишен председател на СБХ Габрово активизира и утвърждава габровската група на художниците като една от най-дейните. Академик Светлин Русев казва за него: “Преди всичко Никола Николов беше  художник от класа, имаше проста и чиста форма, с дълбок усет за природата и човека.”
 

Перфектно изчистен до стилизиране е пейзажът „Зима” на Дянко Колев, дългогодишен директор на СХУ за ПИ Трявна и носител на наградата на Община Габрово на изложбата, посветена на празника на Габрово. Природната картина е изпълнена с колорита на сухия пастел – една от любимите техники на художника. Иван Христов-Грога - колега и приятел, споделя: „Цветовете, светлината и сянката в пейзажа при него са овладени до съвършенство.”

 

Иван Георгиев-Дългия е добре познат на габровската публика, запомнен като изключителен творец, префекционист, който не прави компромиси в творчеството си. Усамотението му с природата е деликатно пресъздадено в неговите творби.

 

Останалата част от пейзажите в изложбата са от Международен пленер по живопис „Боженци” на художниците: Манфред Агурски, Микаел Аугустинкси и Золтан Ленкей.

 

Александър Петров-Лавандулата работи в областта на пейзажа и фигуралната композиция, отличава се с интензивен колорит и подчертана декоративност. В изложбата участва с „Голо тяло”, рисунка на жена в ракурс, изпълнена в топла гама върху студен фон. 

 

С „Голо тяло II” e представен великотърновският художник Вельо Митев. Рисунката е реалистична, в топла гама, като преобладават розово-кафеникавите тонове, примесени с цинобър и бяло.

 

Добрият автопортрет е не това, което един човек вижда в огледалото, а това, което човек вижда вътре в себе си. В този смисъл творбата „Интериор в огледалото” на Греди Асса не само разкрива креативността на артиста, но показва и неговия вътрешен свят чрез собствената му дълбоко психологическа и откровена себеоценка.

 

Три рисунки на Румен Скорчев, обединени под общото заглавие “Вдъхновение”, представят човешката фигура, изведена до една нова форма, извън академичните правила. Акад. Румен Скорчев работи в областта на илюстрацията, графиката, рисунката и живописта, с голям принос в изобразителното изкуство и неговото популяризиране по света. Биографията на художника  представлява дълъг списък от награди, успехи и отличия.

 

Изложбата може да бъде разгледана до 28.11.2018 г. (сряда).

 

Източник: dariknews.bgНовини

На прохода „Шипка” е паднал около 10 см сняг

Сняг и заледени пътища по високите части на страната

Повече

Задържаха младеж с половин килограм марихуана в Трявна

Откриха половин килограм марихуана, която габровец

Повече

Жена от Трявна жертва на телефонна измама

На 05.11.2018 г. около 12.30 ч. в РУ МВР - Трявна

Повече

Творбите на 17 художници в изложба на галерия „Христо Цокев”

В експозицията са включени пейзажи

Повече

Планови прекъсвания на електрозахранжането през първата половина на ноември

В периода 05.11.2018 г. - 09.11.2018 г. от 08:30 ч. до 16:30 ч.

Повече

Затвориха за движение главната улица в участъка пред х-л Трявна

Участъка от улица Ангел Кънчев от моста до разклона

Повече

Измамнически обаждания към хотелиери и собственици на къщи за гости

През последните дни на собственици

Повече

Всички новини

Пълен списък на публикуваните новини

Към новините

Още новини, както и решенията на Общински съвет Трявна можете да намерите в портала на Трявна

http://www.gotryavna.bg

Към портала